Serghei GurievEconomia Rusiei suferă de scăderea prețurilor la petrol și lipsa reformelor, iar sancțiunile occidentale doar consolidează impactul acestor factori, a declarat într-un interviu pentru Radio Liberty, Serghei Guriev, fostul rector al Școlii Ruse de Economie, care a părăsit Rusia in mai 2013.

În luna octombrie a anului trecut, Guriev a fost numit economist-șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Guriev și-a început activitatea în septembrie 2016, iar acesta este primul său interviu în noua poziție.

Autoritățile ruse sunt obligate să reducerile cheltuielile bugetare în termeni reali. Sunt afectate toate capitolele bugetare, inclusiv cheltuielile de apărare, a declarat Serghei Guriev.

Atunci când prețurile petrolului au scăzut, economia Rusiei a intrat în recesiune, dar colapsul nu s-a produs. Motivul este că guvernul rus a făcut o reducere semnificativă a cheltuielilor, în special, a refuzat indexarea pensiilor, fără implicații politice și revolte sociale semnificative.

Al doilea factor important este faptul că Banca Centrală a adoptat un regim de curs de schimb flexibil. Acest lucru a permis economiei Rusiei să se adapteze rapid la prețurile scăzute la petrol, fără o reducere semnificativă a PIB-ului.

Principala contribuție la creșterea prețurilor în Rusia nu o au sancțiunile occidentale, ci contrsanctiunile rusesti, explica economistul. Autoritățile au impus un embargou asupra importului de produse alimentare occidentale, iar această decizie este încă în vigoare. Inflația rămâne ridicată. Pe de altă parte, Banca Centrală rusa a depus eforturi pentru a reduce inflatia și vom vedea că in acest an ea nu va mai fi de două cifre.

În general, pentru economiile occidentale influența antisancțiunilor ruse s-a dovedit neimportantă, ea a fost resimțita doar de un grup redus de productori,in principal de cei care exportau produse alimentare în Rusia, eu sunt nemulțumiți.

Ulterior s-a constatat faptul că volumul total al exporturilor de produse alimentare din Uniunea Europeană nu a scăzut, ci a crescut. Nu a existat niciun impact semnificativ asupra economiei UE, contrsanctiunile ruse nu au avut niciun efect.

In SUA, nimeni nu si-a imaginat vreodată că acestea ar provoca un efect vizibil, deoarece exportul de produse alimentare din America în Rusia a fost întotdeauna foarte mic.

Pentru economia Rusiei s-a dovedit a fi cele mai neplăcut moment scaderea veniturilor.

„Tocmai au fost publicate datele privind veniturile populației în luna august. S-a consemnat o scadere cu 8 la sută a veniturilor gospodăriilor față de luna august a anului trecut, iar acest lucru în ciuda faptului că anul trecut a fost, de asemenea, un an greu (cel puțin în termeni de venituri). Situația nu este ușoara, – spune economistul – este posibil ca recesiunea sa se termine și creșterea va începe în anul următor, dar ritmul de creștere va fi foarte scăzut: circa un procent pe an”.

În ceea ce privește epuizarea fondului de rezervă, scenariul este, potrivit profesorului, unul realist – „cu excepția cazului, desigur, daca nu se schimbă politica economică, nu va crește prețul petrolului și nu sunt anulate sancțiunile”. Fondul de rezervă se va epuiza în cursul acestui an sau in prima jumatate a anului viitor. Consecințele sunt că guvernul va fi obligat să înceapă sa cheltuiasca din Fondul Național al Bunăstarii, care a fost creat pentru a face față deficitului pe termen lung a sistemului de pensii.

„Acum, se spune că acesta va fi cheltuit pentru finanțarea deficitului bugetar aferent anilor 2017-2018. În acest caz, fondul va fi epuizat în 2018. Apoi, guvernul rus va trebui să reducă și mai mult cheltuielile bugetare ..” – spune Guriev.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Guriev: Inflația din Rusia nu e dictată de sancțiunile occidentale, ci de contrasancțiunile rusești

  1. bogdan spune:

    Specilistii din OLR nu pot lucra in propria tara daca nu sunt de acord cu propaganda oficiala si dezinformarea lui putler dar sunt recunoscuti pe plan International ca si in acest caz cu economistul-sef al BERD ! Hai trollilor sariti : batman,batman !

    • stef spune:

      chiar daca pare ireal , la capitolul saracie stam muuuult mai bine ca godacii

      • bogdan spune:

        apoi daca tu esti rupt in cur de sarac asta-i pt ca esti indeajuns de prost sa fii in aceasta stare !-se vede dupa ce postezi -cat despre faptul ca voi Godacii din Transnistria sunteti mai saraci decat Godacii din OLR asta e notoriu ! Sunteti mai saraci mult si decat locuitorii din Rep Moldova sau Albania…asta pt ca nu rationati !

        • stef spune:

          vorbeam de patria muma ROMANIA

          • bogdan spune:

            Voi godacii tradatori de tara din Transnistria nu aveti nici dreptul sa visati la Romania darmite sa ne mai si spurcati tara cu prezenta ! Din aceasta cauza nu stii cu cate secole de dezvoltare ne aflam inaintea Godaciei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top