harta Rusiei stilizataOccidentul ar trebui să se pregătească pentru schimbări clare și rapide în Rusia, scrie Serghei Guriev, profesor de economie la Institutul Francez de Studii Politice, pentru Washington Post.

Conflictul ucrainean a schimbat Rusia: gândire strategică a disparut complet, Guvernul rus nu mai vorbește despre viitor – doar despre confruntarea cu Ucraina şi cu Occidentul, despre „agenții străini” sau trecut sau eroic. Regimul este în mod clar concentrat pe propria supraviețuire, este convins Guriev.

„Nu a fost întotdeauna aşa, subliniază profesorul. La începutul primului său mandat prezidențial și până în 2012, Vladimir Putin permanent înainta poporului cate un pachet de reforme pe termen lung, le actualiza in mod constant și adopta hotărârile respective. Putin chiar a publicat un număr de articole în ziarele rusești, detaliind planul său și promiţând atingerea obiectivelor sale până în 2018. Acum, el însuși recunoaște că toate aceste obiective și decrete nu vor fi realizate”, spune economistul. Totodata, el nu ofera nicio „alternativa pentru viitor” cetățenilor săi. Nu exista niciun plan politic sau financiar. Kremlinul pur si simplu „spera” ca, după 2016, prețurile petrolului sa revina la nivelurile anterioare. În politica externă, Moscova apara cu inversunare dreptul suveran al guvernelor nedemocratice de a rămâne la putere pe termen nelimitat.

detinuti in RusiaGuriev recunoaște că probleme presante ale guvernului rus sunt şi cele mai acute. Mai întâi de toate – cele economice. Pentru prima dată în 15 ani, salariile reale ale rușilor sunt in scadere, iar ţara pur si simplu nu își poate permite un razboi din cauza costurilor, precum și din cauza unor potențiale noi sancțiuni care pot distruge marile bănci și arunca populația în haos.

Într-o astfel de situație, nu este surprinzător că Occidentul discută cu Rusia doar chestiunile legate pe termen scurt. Între timp, starea actuală nu mai poate continua la infinit. Având în vedere istoria Rusiei, trebuie să ne așteptam la schimbări rapide. Puțin probabil să fie pașnice, în ciuda faptului că Rusia este mult mai bogată și cu o populatie mai bine educata decât oricare alta țară care a cunoscut în istoria sa tranziție de la dictatură la democrație. Cei care detin puterea nu sunt dispuși să se despartă de ea și, prin urmare, cel mai bun lucru ar fi un fel de guvern de tranziție.

Pentru a nu „pierde” din nou Rusia, lucru care pentru Occident este extrem de important și pentru a preveni ridicarea unui alt regim agresiv și nedemocratic, țările occidentale pot ajuta la crearea unui „Plan Marshall” pentru Rusia, care sa vizeze redresarea economică fără corupție, si ameliorarea educației, sănătatii și a infrastructurii.

vulturi bicefal RusiaCel mai important, subliniază Guriev în Washington Post este că Occidentul ar trebui să contureze în mod clar parametrii pentru viitoarea integrare a Rusiei în civilizația europeană. În ciuda a toate care au avut loc, rușii simt că aparțin acesteia și, uneori, chiar şi Putin caută sprijinul în ea.

Restaurarea relațiilor dintre Rusia și UE, NATO, OSCE și alte instituții internaționale include probleme extrem de complexe, pe care, din păcate,  liderii occidentali le-au neglijat mult timp.

În concluzie, economistul a reamintit că potrivit experienței din 1991, schimbările in Rusia pot avea loc foarte rapid. De data aceasta, miza pentru elita conducătoare este însa mult mai mare, iar probabilitatea unui rezultat pașnic – mult mai mica.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Guriev: „Occidentul să fie pregătit pentru schimbări bruşte în Rusia”

  1. Catun spune:

    O previziune realista. Mai devreme sau mai tarziu, Rusia ortodoxa se va alinia noii ordini mondiale care va fi impusa de SUA si Vatican. Interesele tin mai mult decat de resurse, de economie, de drept international, etc. acestea sunt de ordin religios si spiritual.
    Nu intamplator dupa intalnirea Papa – Putin urmatoarea mutare a Papei este o concesie istorica de peste o mie de ani, adica sarbatorirea Pastelui in acelasi timp de catre catolici si ortodocsi. Astfel, Papa cauta sa ajunga la inima poporului rus printr-un domeniu puternic – religia – unde Putin nu reprezinta ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top