nave de razboi marina rusaFracțiunea parlamentară „Stânga Republicana din Catalonia” îi cere ministrului afacerilor externe, José García-Margallo y Marfil și ministrului apărării – Pedro Morenesa – explicații privind cooperarea Spaniei cu Marina Rusă, scrie Publico.

În special, parlamentarii le cer miniștrilor să „explice cooperarea probabilă a Spaniei cu fregatele ruse, care au participat la operațiunile militare din Siria”.

Potrivit deputatilor, patru din cele cinci nave care au andocat în portul spaniol Ceuta, a luat parte la războiul din Siria.

În special, este vorba despre navele ”Iaroslav Mudrîi”, ”Ladnîi”și navele purtatoare de rachete (Kalibr – raza de actiune 2.500 km) „Zelenîi Dol” și „Serpukhov”. Ultimele doua sunt printre cele mai noi nave ale marinei ruse, care au intrat în serviciul Flotei Marii Negre la sfârșitul anului trecut.

Dacă datele privind suportul logistic acordat sunt adevărate, înseamnă că o țară membră a NATO sprijină în mod indirect participarea Rusiei la războiul din Siria.

Ultima data navele ruse au acostat în Ceuta pe 16 și 19 octombrie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

40 Responses to Guvernul Spaniei este acuzat că sprijină navele de război ruse

 1. Leo spune:

  Nu exista inca o lege UE care sa interzica aprovizionarea cu combustibil a navelor rusesti in porturile Ceuta y Melilla, oricum, tot ce intra si iese din Mediterana este strict contat de englezii din Gibraltar.

  • vlad tepes spune:

   Bai, tu oi fi celebrul Leo de la Strehaia si noi nu stim! Inseamna ca ti-ai largit orizontul cultural.
   Ai trecut de la palate cu turnulete, manele, pirande si masini de fite, tocmai la aspecte geopolitice.
   Intreb si eu: nu te-ntinzi mai mult decat ti-e plapuma? Sokeres??

 2. Leo spune:

  Ignorati trolii ! sunt irationali si este si pierdere de timp…cereti intruna raspunsuri pentru Tezaur ,Moldova si alte tinuturi !

  • vlad tepes spune:

   Voi, lacustele Unchiului Sam ii acuzati pe toti care nu sunt de acord cu ineptiile voastre, ca sunt trolli rusi. Pana la urma e mai bine sa fi troll rus decat un troler al amerlocilor, in care acestia isi deverseaza tot cacatul lor global!

   • Toni spune:

    Oleg Cojocaru asta a scris milioane de articole, el singur. Ziua scrie si noaptea comenteaza,

    • Catun spune:

     Bai trolache, iti mai repet o data: invata-te sa crezi ceva bazat pe dovezi.
     Voi aveti o problema cu omul cand nu puteti combate continutul.

     • bogdan spune:

      Ei nu pot combate nimic cu probe ! Ei nu gandesc cu creierul din dotare ci repeta doar placa scrisa pe creierul lor spalat de kremlin ! e normal in lumea trollilor

   • bogdan spune:

    puti de la mii de km a vodca si cacat godacesc trollule !

    • vlad tepes spune:

     Gata, tigan labagiu, mi-am dat seama cine esti! Esti ruda manelistului Nicolae Guta, zis si „coada de maimuta”, de aceea , inrudindu-te cu el, tu esti „creier de maimuta”!!
     Ha, ha, ha!!!

     • bogdan spune:

      Nu rade asa de tare ca dai cu capul de tavanul cocinei ! si cum ai capul tare il spargi…si vine iarna si-n Transnistria prostane ! Te-ai intors de la coada de la paine ?

     • vlad tepes spune:

      borcanele, te doare adevarul!

 3. putin spune:

  Masacrul de la Fântâna Albă – acea biata „rusie pastratoare si aparatoare a traditiilor, a credintei, a statelor nationale si a neamestecului intern”

  „A avut loc în Duminica Paştelui a anului 1941, când aproximativ trei mii de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. NKVD-ul a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniţei impusă de Tratatul Ribbentrop-Molotov, în România. Drept urmare, în ziua de 1 aprilie, un grup mare de români bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în faţă un steag alb şi însemne religioase – icoane, prapuri şi cruci din cetină -, au format o coloană paşnică de peste 3000 de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română. În poiana Varniţa, la circa trei kilometri de graniţa română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somaţia, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, secerându-i. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. Masacrul nu s-a încheiat aici. Răniţii au fost legaţi de cai şi târâţi până la un loc unde erau săpate dinainte cinci gropi comune, iar unii dintre ei au fost îngropaţi de vii. Bătrâni, femei, copii – toţi au fost aruncaţi în gropile comune. Timp de două zile, spuneau localnicii, s-ar fi auzit gemete din acele gropi. Alţii au fost arestaţi de NKVD şi, după ce au îndurat torturi îngrozitoare, au fost şi ei aruncaţi de vii într-o groapă comună din cimitirul evreiesc al oraşului. Peste acea groapă s-a turnat şi s-a stins var.
  Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii ’90. Autorităţile sovietice şi ulterior cele ucrainene interziceau orice referire la el sau comemorare a lui. Abia după 2000, autorităţile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru odihna românilor care şi-au dorit doar să trăiască în Ţara-Mamă.
  În 1940, România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu cu peste trei milioane de locuitori, în urma ultimatumului primit în luna iunie a aceluiaşi an. Imediat ce administraţia şi armata română au fost evacuate, trupele din Armata Roşie şi NKVD au ocupat teritoriul. Multe familii au fost surprinse de această desfăşurare rapidă a evenimentelor cu membri de ambele părţi ale noii graniţe. În această situaţie, mulţi dintre ei au încercat să se reunească cu familiile trecând graniţa în mod legal sau, dacă nu era posibil, ilegal. „

 4. putin spune:

  Cum i-a deportat Stalin pe tătarii din Crimeea – ace biata „rusie pastratoare si aparatoare a traditiilor, a credintei, a statelor nationale si a neamestecului intern” 🙂

  .În mod suprinzător pentru cei care nu cunosc culisele istoriei acestei bucăţi de pământ, tătarii crâmleni sau crimeeni refuză orice demers care i-ar aduce din nou sub tutela Moscovei. Şi asta pentru că tătarii crimeeni au încă proaspete în minte nenumăratele tragedii individuale provocate de decizia satrapului roşu de la Kremlin, Iosif Visarionovici Stalin, de a-i deporta pe tătari în Uzbekistan.
  Drama din mai 1944
  Drama tătarilor crimeeni a început în 11 mai 1944. Comitetul de Stat al Apărării din Uniunea Sovietică, întrunit sub preşedinţia lui Stalin, a decis deportarea în întregime a acestei populaţii. Sarcina de a duce această decizie până la capăt i-a revenit unuia dintre cei mai duri ofiţeri ai NKVD-ului, Ivan Alexandrovici Serov, omul de încredere al lui Stalin şi al şefului aparatului de represiune sovietic, Lavrenti Beria. Ivan Alexandrovici Serov nu a avut nevoie decât de o săptămână pentru a organiza deportarea tătarilor. În data de 18 mai 1944, trupele NKVD erau deja prezente în satele tătărăşti din Crimeea.
  Deportarea tătarilor era bazată de un scenariu simplu: trupele NKVD înconjurau satul. Apoi, tătarii erau anunţaţi că vor fi deportaţi peste două ore şi că au voie să îşi ia cu ei doar ceea ce pot transporta în mână. Apoi, tătarii erau urcaţi în camioanele NKVD şi duşi până în cea mai apropiată gară, unde erau apoi înghesuiţi în vagoane de vite. Condiţiile în care erau transportaţi tătarii din Crimeea nu difereau prea mult de cele în care naziştii îi transportau pe evrei la Auschwitz.
  Foarte mulţi tătari au murit din cauza condiţiilor în care au fost transportaţi. Sunt mărturii ale supravieţuitorilor care arată că primele raţii de hrană le erau oferite deportaţilor abia atunci când garniturile de tren ajungeau prin stepele Kazahstanului. Apă nu primeau decât foarte rar. Ajunşi în Uzbekistan, tătarii erau debarcaţi şi forţaţi să mărşăluiască între 100 şi 200 de kilometri în condiţii dure. Documentele epocii arată că au fost situaţii în care supravieţuitorii drumului infernal de pe calea ferată au improvizat plute, pe care i-au aşezat pe bătrânii fără puteri şi pe copiii mici, apoi aceste plute erau trase în sus, pe cursul râurilor, până în zonele desemnate de ofiţerii NKVD drept vatră a viitoarelor aşezări. Bineînţeles, tătarii deportaţi au fost supuşi unui adevărat regim de exterminare. Documente din arhivele sovietice arată că întregul popor al tătarilor din Crimeea a fost deportat în trei zile. În seara de 18 mai, au fost deportate aproximativ 90.000 de persoane. În seara de 19 mai, au mai fost deportate încă aproximativ 165.000 de tătari, iar în data de 20 mai au fost trimişi dincolo de Munţii Ural încă 174.000 de tătari. Până la prăbuşirea Uniunii Sovietice, tătarii crâmleni nu au avut voie să se întoarcă acasă. După anul 1991, însă ei au început să revină pe vechile lor pământuri, ocupate acum de ruşi. În total, în prezent, circa 300.000 de tătari au revenit în Crimeea, urmaşii celor deportaţi de Stalin. În Uzbekistan mai trăiesc circa 450.000 de tătari – cei deportaţi şi urmaşii lor – care nu au mai reuşit să revină acasă. În Turcia trăiesc circa cinci milioane de urmaşi ai tătarilor care au fugit din Crimeea în Imperiul Otoman după ce ruşii au ocupat peninsula, în timpul împărătesei Ecaterina a II-a. Iar aproximativ 50.000 de tătari mai trăiesc în Dobrogea şi în Cadrilater.
  Motive de ură
  Decizia de a deporta un popor întreg a fost luată de Stalin din ură şi din teamă. În perioada războiului civil care a urmat revoluţiei bolşevice, tătarii au fost una dintre populaţiile care s-au împăcat cel mai greu cu jugul bolşevic. Crimeea a fost ultimul colţ de pământ din Europa unde au rezistat armatele antibolşevice, iar mulţi dintre cei care s-au opus terorii roşii cu arma în mână au fost îmbarcaţi în flota baronului Peter Wranghel, adică rămăşiţele flotei imperiale ruse din Marea Neagră, şi s-au refugiat la Constantinopole. Tătarii care au rămas în Crimeea au trebuit să suporte un regim deosebit de dur. Pentru că marxiştii considerau că religia ar fi ”opiumul popoarelor”, multe moschei au fost închise şi transformate în magazii. Pământurile tătarilor au fost confiscate şi administrate în colhozuri, gospodării agricole colective care au inspirat mai târziu şi Cooperativele Agricole de Producţie din România. Duritatea bolşevicilor ruşi faţă de tătari era sporită deoarece mulţi dintre ei socoteau că au ocazia să îşi ia o revanşă istorică pentru ceea ce istoriografia rusească numeşte ”jugul mongol”, adică dominarea cnezatelor ruseşti de către hanatele mongole şi tătăreşti. Ura reciprocă dintre tătari şi ruşii din Crimeea era atât de accentuată încât după ce Germania nazistă a intrat în război contra Uniunii Sovietice, mulţi tătari au luat arma în mână pentru a lupta contra bolşevicilor.
  Ca o paranteză, deportarea in integrum a tătarilor din Crimeea a avut consecinţe economice dezastruoase. Pentru ani la rând, cultura tutunului a dispărut în peninsula care producea unele dintre cele mai fine şi mai apreciate soiuri de tutun din lume, iar creşterea cămilelor, o ocupaţie tradiţională a tătarilor, a dispărut aproape cu totul, la fel ca şi creşterea cailor de rasă. Tătarii din Crimeea au putut să îşi regăsească pământurile strămoşeşti abia după destrămarea Uniunii Sovietice. Mulţi dintre ei se luptă cu ruşii care controlează administraţia locală pentru a-şi recupera proprietăţile. Iar posibila trecere a peninsulei în componenţa Rusiei ar putea genera un nou exod al tătarilor, către fraţii lor de sânge din Turcia.

  • vlad tepes spune:

   Ce legatura vezi bai amaratule intre articolul de fata si divagatia ta de 2 lei?? La cat de „putin” creier ai in dotare, ce pretentii sa avem de la tine!

   • putin spune:

    Citeste titlul! Iar daca nu reusesti sa-ti recunosti aberatia, silabiseste, incetut, ca nu e graba. Pe de alta parte asa e. E greu sa recunosti niste cuvinte/idei in care nu crezi. Mai ales atunci cand nu-ti apartin. Munca trolului (ca sa nu faci un efort imens de gandire, cu sanse de nereusita, iti spun ca de tine e vorba) nu consta in a concepe, in a-si asterne propriile idei. Si atunci cum sa recunosti ceea ce ai scris. 🙂 Doar daca nu ti s-a terminat ziua de munca si trebuie sa pleci acasa. Poti eventual sa termini de citit in schimbul urmator. 🙂 E greu atunci cand ai probleme de analfabetism functional. Credeam ca te vor ajuta ghilimele din titlu. Cum arata ghilimelele? Uite asa: „

    • vlad tepes spune:

     Bre, tu esti un labar si pupincurist sadea, care vrei sa pari un intelectual! Cum n-ai deloc intelect, ramane doar aparenta!

   • Putimon spune:

    Că tot vorbim de Spania, da’ războiul civil din 36-39 ar avea legătură cu fasciştii, Hitler, Rusia şi Cominternul, idiotule?
    Te cam mănâncă noada, ţepuşă, nu-i aşa măi bulache, târâtoare trădătoare de Neam?
    Târfă putleristă….

    • mocanu dan spune:

     DA CE-A FOST NUMAI IN SPANIA?ROZA LUXEMBURG GERMANIA,BELA KUN UNGARIA,TARI CARE AU SCAPAT LA MUSTATA DE BOLSEVICI….PARCA IN SPANIA A FOST SI BOLSEVICUL CRIMINAL ROMAN N.

    • vlad tepes spune:

     Bre amarastene, mars de aici, ca puti a prostie! Nici nu-i de mirare la cate limbi in cur ii dai zilnic Unchiului Sam!
     Apropo, apoi nu-ti ramane niste par pe limba, retardatule?

     • bogdan spune:

      Ca deobicei oamenii cu ratiune dau exemple iar retardatii trolli ai kremlinului dau si ei ce stiu : injuraturi ! Aici se vede in toata splendoarea ei „educatia” godacilor kremlinului gen Tepes si diferenta fata de Oamenii Civlizati si Educati ce traiesc in UE in cazul nostru particular Romania ! Cred ca nu mai e nevoie de alte evaluari ! Godacii moscovei vor aduce dejectii in continuare iar noi probe ! Fiecare cu ce are !

     • vlad tepes spune:

      Te dai roman sadea, bre bogdanele?? Sigur esti dintr-ala din etnia lui Salam, scris cu 2 de „r” !

    • putin spune:

     Italia – anii `60 – `80 Brigazile Rosii, sprijinite de rusia, o grupare terorista de stanga, ale carei atentate au culminat cu explozia unei bombe intr-o gara. In atentat au murit cca. 80 de persoane.

     • bogdan spune:

      toate gruparile paramilitaremarxiste, de stanga,teroriste dupa WW2 fie ele din Europa,Asia,Africa,America latina si de sud au fost sustinute de URSS si acum de OLR ! lucru cunoscut in toata lumea !

  • mocanu dan spune:

   BESTIA DE STALIN SI-A EXECUTAT PROPRIUL NEAM,IAR FAMILIA SA NU MAI VORBIM

 5. vlad tepes spune:

  Incep sa se trezeasca statele Europei si sa-si dea seama, ca intre o menghina NATO care se strange din ce in ce mai tare, dublata de o dictatura a corporatiilor Vestice si terminand cu ascultarea de catre NSA a tuturor cetatenilor Lumii, si o Rusie pastratoare si aparatoare a traditiilor, a credintei, a statelor nationale si a neamestecului intern, mai convenabila este clar a 2-a alternativa.

  • Catun spune:

   „Rusia pastratoare si aparatoare a traditiilor” e un mit pentru ca:
   1, Rata concubinajului e una dintre cele mai ridicate din lume pentru ca familia nu mai este o valoare si nicio traditie,
   2. ince priveste credinta – care credinta? 40% sunt ortodocsi din care 10% merg la biserica, vreo 20% musulmani in crestere, vreo 10% atei, Care credinta?
   3. aparatoare a statelor nationale. Ca Moldova, Georgia si garant special al Ucrainei
   4. neamestecul intern – de aia va aflati voi pe Savushkina si de aia aveti armata in Moldova si de aia il finanatati pe antiromanul Dodon.

   Rusia e pastratoare si aparatoare a traditiilor privin votca, a credintei in tarul Putin, a statelor nationale cleptocratice si a neamestecului intern de votca si apa.

   • vlad tepes spune:

    Astea sunt din ciclul: „Catun e nebun” ! Ce mai zici mai, papusa masculina?

    • Catun spune:

     Intr-o anumita faza paranoicii considera doctorul nebun. Ce sa mai zic, tu si cu comportamentul tau deviant esti si cel mai in stare sa condamni nebunia. Dupa modelul consacrat: Putin lupta cu terorismul, Rogozin cu coruptia, Javrov cu minciuna, Zaharova cu inteligenta.

     Ai ce ai cu mine pentru ca nu poti combate ce zic. Asa te vrea Rusia. Mai exact Ospiciul lumea rusa. La fel si toni.

 6. Carstea spune:

  Nave de razboi rusesti si zeci de submarine. Inseamna ca situatia este groasa. Probabil ca, din aceasta cauza situatia din estul Ucrainei s-a mai calmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top