Agenția de Securitate Națională (NSA) din SUA a devenit victimă a hackerilor ruși care au folosit „Kaspersky Anti-Virus” pentru a obține informații secrete, sustine Wall Street Journal. Hackerii au obținut date despre modul în care NSA pătrunde în rețelele de calculatoare străine și cum se protejează Agenția însăși. În septembrie, în SUA a fost interzisă utilizarea programelor companiei rusești în toate agențiile guvernamentale.

Publicația susține că datele despre modul în care NSA pătrunde în rețelele altor țări au fost obținute de la computerul de acasă al unui contractor care lucra pentru agenție. Incidentul a avut loc în 2015, dar scurgerea a fost descoperită abia în primăvara anului 2016.

Sursele ziarului au declarat că hackerii subordonați guvernului rus au atacat calculatorul angajatului NSA după ce au identificat fișierele necesare cu ajutorul antivirusului creat de „Kaspersky Lab“. Incidentul este estimat de experți ca una dintre cele mai mari încălcări ale securității din ultimii ani.

Ulterior, Washington Post a obținut confirmarea informației, precizând că victima  hackerilor a fost un colaborator NSA care lucra la o unitate de elită – Tailored Access Operations – specializată în spargeri informatice. În 2015, acest cetățean american de origine vietnameza a fost demis de la NSA.

Datele furate conțineau, printre altele, codul sursa folosit pentru penetrarea retelelor de calculatoare. Aceste informații ar fi oferit guvernului rus informații despre cum să-și protejeze rețelele, precum și modalitati de a pătrunde în rețelele din SUA, indică WSJ.

America fără Kaspersky

În martie 2015, Bloomberg a publicat un material din care rezultă că, din 2012, s-au întețit legăturile dintre compania Kaspersky și serviciile secrete rusești, iar pozițiile de conducere cheie în au fost ocupate de „oameni cu legături strânse la agențiile militare sau de informații rusești“.

Într-un interviu cu AP de la începutul lunii iulie 2017, fondatorul Evgheni Kaspersky a recunoscut că printre angajații companiei sale sunt foști ofiteri de informații din Rusia, dar ca sunt, în principal, la departamentul de vânzări „din cauza relației lor cu sectorul public.“

Până atunci compania deja a început să aibă probleme serioase în Statele Unite: Administrarea Trump a exclus „Kaspersky Lab“ din lista contractorilor aprobati pentru achizițiile publice.

La mijlocul lunii septembrie, Department of Homeland Security (DHS) a decis că produsele Kaspersky Lab reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a țării si a dat termen 30 de zile pentru identificreaa oricarei utilizari sau prezențe a software-ului rusesc în sistemele informatice și 60 de zile pentru a elabora un plan de eliminare a acestuia.

Kaspersky Lab a subliniat că toate acuzațiile Washingtonului împotriva companiei se bazează pe declarații false și concluzii incorecte.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top