Philip Hammond 3Ministrul de Externe al Marii Britanii, Philip Hammond, a declarat, duminică, că oficialităţile de la Londra analizează posibilitatea instalării rachetelor nucleare americane pe teritoriul său în cadrul programului comun de consolidare a capabilităţilor nucleare în Europa dacă tensiunile cu Federaţia Rusă se vor acutiza, informează cotidianul britanic The Telegraph.

„Există semnale îngrijorătoare privind intensificarea activităţilor forţelor ruse; Marea Britanie va analiza argumentele pro şi contra instalării unor arme americane cu rază medie de acţiune”, a afirmat şeful diplomaţiei britanice.

Potrivit lui Hammond, comunitatea internaţională îşi păstrează rezervele visavis de  Kremlin şi nu va tolera nicio încălcare flagrantă a „Acordurilor de la Minsk”.

„Nu există semnale clare privind vreun atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei, dar preşedintele rus, Vladimir Putin, îşi menţine deschise opţiunile. În contextul reuniunii G7, trebuie să transmitem clar Rusiei că nu vom tolera nicio încălcare a obligaţiilor asumate prin Acordul Minsk”, a  adăugat ministrul de externe al Marii Britanii.

Marea Britanie are un arsenal propriu de 225 de focoase termonucleare, dintre care 160 sunt operaţionale.

În momentul de faţă, oficialii Pentagonului lucrează la o strategie care prevede posibilitatea de a folosi arme nucleare împotriva unor obiective strategice din Rusia care a anunţat oficial că nu mai respectă „Tratatul INF( Forţe Nucleare Intermediare)”

Administraţia Obama analizează un plan care prevede instalarea unor rachete nucleare în Europa şi Asia pentru a putea distruge ţinte militare  de pe teritoriul Rusiei.

Kremlinul se întoarce la epoca „Războiului Rece”

bulavaRusia respinge acuzaţiile privind încălcarea INF prin testarea unor rachete de croazieră care au raza de acţiune între 500 şi 1.000 de kilometri.

În acest context, jurnaliştii de la Associated Press au prezentat un raport neclasificat al Şefului Statului Major Interarme, Martin Dempsey din care rezultă că Pentagonul a luat în calcul trei căi de contracarare a Federaţiei Ruse: instalarea sistemelor antirachetă în Europa pentru doborârea rachetelor ruse după lansare, atacuri cu arme convenţionale asupra unor obiective militare din Rusia precum şi  alte „capacităţi de contracarare”, implicând atacuri cu rachete nucleare împotriva unor ţinte militare din Rusia.

„Opţiunile merg atât de mult cât s-ar putea – fără a se spune explicit – în sensul îmbunătăţirii capacităţilor nucleare americane de a distruge ţinte militare pe teritoriul Rusiei”, potrivit unor surse militare americane citate de  jurnaliştii de la AFP.

La rândul lor, oficialii Kremlinului  au  anunţat că analizează cu atenţie informaţiile despre presupusa reconfigurare a capacităţilor strategice nucleare americane.

„Vom analiza cu atenţie informaţiile despre posibila mobilizare a rachetelor americane în Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale Ruse, Dmitri Pescov.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top