HodorkovskiCăderea regimului Putin din cauza crizei este „inevitabilă, iar rezultatul trebuie să fie o Rusie democratică, a declarat Mihail Hodorkovski duminică, într-un discurs susţinut din străinătate prin videoconferinţă, perturbată de autorităţi, la un hotel din Sankt Petersburg, relatează Moscow Times.

„Scopul nostru este să demonstrăm că există o alternativă la regimul actual”, a declarat Hodorkovski, care a anunţat recent din exilul pe care şi l-a impus că va fi pregătit să devină viitorul preşedinte al Rusiei. „Este inevitabilă o cădere a regimului din cauza crizei. Rezultatul trebuie să fie o Rusie democratică”, a declarat el în aplauzele audienţei, potrivit Mediafax.

Cel mai dur şi mai vocal critic al preşedintelui rus Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii printr-o legătură video din Europa, în sala de conferinţe a Hotelului Holiday Inn din Sankt Petersburg.

Potrivit Moscow Times, autorităţile din oraşul natal al preşedintelui rus au încercat să oprească evenimentul. În zona sălii de conferinţe a fost efectuată o percheziţie pentru droguri, poliţia a încercat să evacueze clădirea din cauza unei ameninţări cu bombă, sirenele vehiculelor de poliţie urlau în faţa hotelului, iar curentul electric a fost întrerupt – însă organizatorii au pregătit baterii.

În pofida acestui haos, Hodorkovski – în trecut unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, încarcerat timp de aproape un deceniu pentru acuzaţii denunţate ca politice şi graţiat de Putin – şi-a susţinut însă până la capăt discursul, în care a îndemnat la instituirea unui nou regim politic în ţara sa.

Cu câteva minute înainte de începerea evenimentului, poliţia a dispus evacuarea hotelului, după o percheziţie pentru droguri în timp ce organizatorii instalau echipamentul pentru difuzarea discursului. Însă în timp ce poliţia încerca să evacueze clădirea, câteva zeci de consilieri ai opoziţiei şi activişti din oraş au reuşit să intre în sala de conferinţă. Poliţişti intrau periodic în sală şi cereau audienţei să plece, dar după ce ofiţeri au precizat că nu vor efectua evacuări cu forţa, publicul a rămas până la finalul evenimentului.

Hodorkovski nu a comentat despre ceea ce se petrecea în hotel, concentrându-se în schimb asupra temei schimbării regimului prin alegeri democratice.

Membri ai opoziţiei prezenţi în sală l-au întrebat care ar fi cea mai bună tactică pentru a ajunge la putere. Fostul magnat în domeniul petrolului a vorbit despre o serie de mijloace paşnice, însă unele persoane din audienţă au argumentat în favoarea unei abordări mai agresive, potrivit publicaţiei.

Conferinţa a durat aproximativ o oră şi jumătate, încheindu-se când s-au terminat bateriile. Site-ul Fontanka.ru a scris că mai multe grupuri de turişti nu au putut să se cazeze la hotel în această perioadă de timp.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top