Înaintarea trupelor turcești în enclava kurdă Afrin și consolidarea ofensivei guvernului regimului sirian în Gouta de Est l-au forțat pe Francois Hollande să se „debaraseze de reținerea“ de care a dat dovada după plecarea sa din funcția de presedinte al Franței și să-și împărtășească opiniile cu privire la problemele internaționale într-un interviu cu Le Monde.

După cum a menționat Hollande, în august 2013, după atacul regimului sirian cu gaz sarin în Gouta de Est, în loc de lovituri militare SUA au preferat să negocieze distrugerea armelor chimice siriene cu Rusia, iar Franța „s-a alaturat acestui efort”.

Cu toate acestea, Bashar al Assad a reușit să păstreze arme chimice, la care acum recurge, deși mai în secret. Iar Rusia, conform lui Hollande, blochează în mod constant investigațiile ONU care ar putea duce la impunerea de sancțiuni împotriva Damascului. De asemenea, Rusia împiedică întotdeauna adoptarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU sau face ca aceste rezoluții să rămână „doar pe hârtie”.

Întrebat de jurnalistul Le Monde ce se poate totuși face într-o astfel de situație, fostul președinte al Franței a declarat că „statele democratice trebuie să fie conștiente de responsabilitatea, influența și rolul avut“ și să se asigure că avioanele care bombardeaza Gouta de Est, spitalele și cimitirele, precum și cele turcesti, care desfasoara operațiuni în Afrin, „sa nu mai poata zbura peste aceste zone”.

După respingerea ideei intervenției militare în 2013, nu numai guvernul sirian dar si Vladimir Putin și-a dat seama că „totul este permis“, ultimul a relizat ca el ar putea anexa Crimeea și destabiliza partea de est a Ucrainei, fără riscul vreunor măsuri, exceptând sancțiunile“.

De asemenea, Francois Hollande a cerut NATO să abordeze problema ofensivei turcești în Afrin. „Franța ca și Turcia face parte din NATO. Dar ce fel de aliat este acela caruia (un inamic) ii vinde arme și care își foloseste avioanele pentru a bombarda civilii? Ce fel de aliat este acela care ne lovește aliatul cu sprijinul gruparilor jihadiste de pe teren?”

În ceea ce privește regimul sirian, Hollande este absolut convins ca măsurile trebuie luate împotriva lui Vladimir Putin, nu a lui Assad. „Rusia este forța principală (în regiune) și există risc serios de creștere a tensiunilor, dacă împotriva ei nu se impun restricții”.

„Putem exercita presiuni prin sancțiuni, reguli comerciale, probleme energetice. Dar este important ca Occidentul să realizeze care este pericolul. Trebuie să vorbim cu Putin, să îi reamintim relațiile istorice dintre Franța și Rusia. Dar acesta nu este motivul pentru a-i permite să avanseze și să nu reacționam în niciun fel. Poziția lui Donald Trump este de neînțeles și imprevizibilă, asa ca Franța, Europa și NATO ar trebui să înceapă să acționeze”, a spus Hollande.

„Rusia se reînarmeaza de câțiva ani și, dacă ea ne amenință, trebuie la randul ei sa fie amenintata. Permițand Ankarei să-i bombardeze pe aliații noștri kurzi in Siria, Moscova, de asemenea, încearcă să provoace divizune în NATO“, – spune fostul președinte francez în interviul cu Le Monde.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Hollande: „Dacă Rusia ne amenință, trebuie să o amenințăm și noi”

  1. Marian spune:

    La toate tarile criminale li se vor întoarce cu aceași moneda,franța a distrus 3/4 din Africa pentru totdeauna,rusii nu sunt africani!

  2. bogdan spune:

    Porcii nu stiu decat de bata si bici ! Numai asa putem opri ciurda de la furat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top