Copii și adulți din Uzbekistan sunt forțați să culeagă bumbac în cadrul a cel puțin unui proiect finanțat de către Banca Mondială (BM) în fosta republică sovietică central-asiatică, unde industria bumbacului este compromisă de recurgerea la munca forțată la scară largă, au indicat marți asociații pentru drepturile omului, citate de agenția Reuters.

În perioada 2015-2017, autoritățile uzbece au forțat elevi, profesori și medici să cultive bumbac și să-l culeagă, împiedicându-i astfel pe copii să beneficieze în totalitate de educație, au afirmat într-un raport organizațiile Human Rights Watch și Uzbek-German Forum for Human Rights, scrie Agerpres.ro.

”Calitatea educației la toate nivelurile este puternic subminată chiar și atunci când copiii nu sunt trimiși la muncă, deoarece profesorii lor sunt trimiși la muncă”, a declarat Jessica Evans, cercetător al HRW, citată de Reuters. ”Jumătate din timp copiii sunt lăsați singuri, deoarece nu sunt profesori la clasă”, a adăugat ea.

Cei care refuzau să muncească pe plantațiile de bumbac riscau să fie concediați, dați afară din școli sau privați de ajutoarele sociale, potrivit raportului.

În cadrul unui proiect de irigații finanțat de către Banca Mondială ce traversează o zonă unde guvernul a fost de acord cu interzicerea muncii forțate și a muncii copiilor, cercetătorii au găsit copii de 13 ani care munceau pe plantații, precum și adulți care au fost constrânși să muncească.

Banca Mondială a acordat Uzbekistanului împrumuturi de circa 700 milioane de dolari pentru proiecte din domeniul agriculturii și al apei în 2015 și 2016.

Reacționând la raportul organizațiilor neguvernamentale, un purtător de cuvânt al BM a afirmat că ”Banca Mondială nu tolerează sub nici o formă munca forțată și ia în serios relatările referitoare la incidente din sectorul bumbacului din Uzbekistan”. ”Vom transmite în continuare guvernului din Uzbekistan preocupările noastre puternice referitoare la problemele din domeniul muncii”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Reuters notează că autoritățile uzbece nu au putut fi contactate pentru a exprima un punct de vedere.

Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, Uzbekistanul ascunde un sistem de muncă forțată, orchestrat la nivel de stat, pe care se bazează poziția sa de cel de-al cincilea mare exportator de bumbac din lume. Organizațiile vorbesc despre arestări constante, intimidare și hărțuire a activiștilor.

Aceasta a provocat un boicot la nivel global din partea a aproape 300 de companii, inclusiv giganți din domeniul modei precum Zara sau Yves Saint Laurent, care au promis să nu importe intenționat bumbac uzbec până când guvernul de la Tașkent nu pune capăt muncii forțate și muncii copiilor în industria bumbacului.

Organizațiile pentru drepturile omului sunt de părere că, datorită caracterului sistemic al muncii forțate din industria uzbecă a bumbacului, este foarte improbabil ca vreo companie care achiziționează o cantitate semnificativă de bumbac din Uzbekistan să nu aibă de-a face cu munca forțată în lanțul său de aprovizionare.

O militantă de seamă împotriva muncii forțate din Uzbekistan, Elena Urlaeva, a fost arestată în martie înainte de o reuniune internațională la care ea urma să ofere dovezi privind încălcări ale drepturilor omului. Ea a fost eliberată trei săptămâni mai târziu. Potrivit ONG-urilor, Urlaeva, unul dintre puținii apărători independenți ai drepturilor omului, a fost constant bătută, arestată și abuzată sexual de către autoritățile uzbece.

La începutul anului 2017, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a constatat că în Uzbekistan, deși s-au înregistrat progrese semnificative în ce privește eliminarea muncii copiilor din industria bumbacului, munca forțată este încă larg răspândită. În cursul monitorizării de către OIM, nu au fost descoperite situații de folosire a muncii forțate sau a muncii copiilor în cadrul proiectelor susținute de către Banca Mondială.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to HRW: Banca Mondială a finanțat un proiect în Uzbekistan la care se folosește muncă forțată

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    Taranu Ion – el insusi un sclav.

  2. bogdan spune:

    Alt rebut dictatorial din fostul URSS !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top