Autoritățile ruse au intensificat persecutarea tătarilor din Crimeea, sub diferite pretexte și cu scopul evident de eliminare a disidenței de pe peninsula ocupată, se arată în ultimul raport al organizației pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW).

„Autoritățile ruse din Crimeea urmăriesc necruțător pe tătarii din Crimeea pentru opoziția lor deschisă fata de ocupația ruseasca de la începutul anului 2014,“ – a declarat Hugh Williamson, director al Human Rights Watch Europa și Asia Centrală. „Ele (autoritatile) îi reprezintă pe tătarii activi politic din Crimeea ca extremiști și teroriști, pe mulți i-au expulzat, și s-au asigurat ca cei care au ales să rămână sa nu se simtă niciodată în siguranță, în cazul în care își exprima opiniile“.

Autoritățile ruse și agenții lor i-au supus pe membrii comunității tătare din Crimeea și pe susținătorii lor, inclusiv jurnaliști, bloggeri, activiști, unor acte de hărțuire, intimidare, amenințări, percheziții ilegale la domiciliu, atacuri violente.

Reclamațiile transmise autorităților nu sunt investigate. Rusia a interzis organizațiile și mass-media tatare care au criticat acțiunile Moscovei în Crimeea. Totodata, Rusia a „destructurat” și interzis Mejlisul, organul suprem de auto-guvernare tătară din Crimeea.

În octombrie 2017, cercetatorii de la Human Rights Watch au documentat o serie de urmăriri penale initiate pentru „separatism” împotriva tătarilor din Crimeea care criticau acțiunile Rusiei, precum și acuzații noi și nefondate de „terorism”.

Cercetatorii au documentat reținerea și amenzile aplicate tătarilor din Crimeea pentru organizarea de pichete pașnice în semn de protest față de arestarea și urmărirea penală a altor tătari. În conformitate cu legislația rusă, persoanele care vor să picheteze individual, nu trebuie să ceară permisiunea oficială.

Totodata, din 2015, autoritățile ruse au arestat cel puțin 26 de persoane în baza acuzațiilor de implicare în mișcarea islamistă „Hizb ut-Tahrir“, care este interzisa în Rusia si declarata drept terorista, desi nu este considerata ca atare în majoritatea țărilor europene. Arestările se fac in cadrul politicii rusesti de combatere a practicarii islamulului în afara instituțiilor oficial recunoscute.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to HRW reclamă intensificarea persecuției tătarilor din Crimeea

  1. bogdan spune:

    Godacii invadatori vor plati !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top