Putin ganditorÎn Olanda se bucura de mare succes cartea De Wraak van Poetin („Razbunarea lui Putin”). In doua luni, volumul a fost editat deja de cinci ori. Autorul este un bine-cunoscut scriitor olandez Hubert Smeets. Într-o conversație cu corespondentul Radio Liberty el numește noul său bestseller mărturisirea propriei naivitati.

Autorul raspunde la intrebarea de ce politicienii si jurnalistii occidentali nu voiau sa se desparta de ochelarii în culori roz, atunci cand priveau spre est?

Când v-am intervievat în urmă cu doi ani, în timpul conflictului cu nava Greenpeace arestata în Murmansk, mi-aţi spus că îl văd pe Putin în culori „prea negre”? De ce nici Beslan, nici uciderea lui Litvinenko, nici conflictul din Georgia, nu au deschis ochii occidentalilor?

– În carte, am încercat să răspund la întrebarea: „De ce proiectul european nu a reușit în Rusia?” Și trebuie să recunosc că, în ultimul sfert de secol, am învățat foarte multe. Am avut doua puncte de cotitură. Primul – protestele care au început în 2011-2012. Am crezut cu naivitate că Putin va percepe aceste proteste ca un semnal că poate relaxa regimul, sa-i lase pe cetățenii din marile orașe să respire, pentru că 100 de mii de persoane din Moscova – nu e prea mult, nu e periculos pentru regim intr-un un oraș de 15 de milioane, într-o țară cu o populație de 140 de milioane de oameni. Dar Putin a făcut exact opusul. A strans suruburile sistemul represiv. Al doilea punct de cotitură pentru mine nu a fost atât Crimeea, oricare ar fi încălcarea dreptului internațional, ci modul în care Putin a invadat în secret estul Ucrainei, râzând astfel de statul învecinat suveran și fiind gata să recurgă la orice înseamnă subminarea suveranitatii. Mi-am dat seama că în planurile lui Putin este inclusa restaurarea Imperiului Rus sau URSS, fără componenta sa comunista. Se pare că pana in 2012, adica 22 de ani la rând, ii priveam pe locatarii  Kremlinului prin ochelari roz, bazându-ma pe faptul că interesele autorităților ruse in Occident sunt pur si simplu prea mari. Interesul acestora poate este prea mare, dar am subestimat opoziția fata de Occident, ura fata de Occident, setea de răzbunare, mentalitatea reacționara, nu numai al lui Putin, dar si a multora din anturajul său. Toți anii precedenți, m-am uitat la Rusia prin ochii prea raționali ai omului occidental.

– În carte spuneţi despre Putin ca este un lider ideologic. Chiar credeti că Putin este condus de ideologie? Ca îi pasă de interesul statului?

– Pentru a fi sincer, cred că Putin are un concept ideologic in spate. Am o atitudine serioasa fata de politicieni care folosesc concepte ideologice. Daca aceste cuvinte nu sunt luate în serios, risti să pierzi semnalul pe care îl trimit politicienii alegătorilor. Sunt convins că Putin este ghidat de interese personale, motive oportuniste, dar urmareste si un motiv ideologic. În opinia mea, Putin nu este 100 la sută cinic, așa cum nu este nici 100 la sută ideolog. Asta e ceea ce am încercat să transmit în carte. Mai ales pentru că, în opinia mea, influența lui Putin pe scena politică europeană este destul de mare – mult mai mare decât se banuieste în politica europeana. Putin foloseste tactica „piciorului în ușă” în Franța, Italia și Germania (într-o măsură mai mică), în Austria, Grecia, Ungaria și Olanda. El este un politician european mult mai eficient decat ar fi mulți de acord în Europa. De ce este important să se evidențieze aspectul ideologic al politicii sale? – Pentru ca Putin este „piciorul în ușă” in cancelariile europene: el reprezinta anti-americanismul, euroscepticismul, ostilitatea față de cosmopolitism. Toata aceasta stare de spirit ideologica este în creștere în Europa de Vest și ratam acest moment, dacă vorbim despre Putin doar ca despre cleptocrat, caruia îi pasă doar de bunăstarea materială a sa si a cercului său interior.Hubert Smeets

– Nu credeti că Putin se foloseste de ideologie mai degrabă ca element de garderoba, ca mijloc de seductie?

– Anti-americanismul lui Putin este de sorginte veche, este insa relativ noua ura sa fata de Uniunea Europeana – deși în mare parte tactică, dar profunda, emoționala. O explic prin faptul că Uniunea Europeană – privita din Rusia – este un proiect de succes. Ideea că țări precum Ucraina, Georgia și Moldova, doresc să se asocieze cu Europa, cauzeaza panica în Rusia, pentru că un astfel de scenariu nu mai ofera Kremlinului spatiu pentru a folosi tactica „divide și cucerește”. Dacă observam toate manevrele tactice ale guvernului rus, vom vedea o nevoie continuă de a inventa noi conflicte, dar ca, în cele din urmă, linia principală in tabloul lui Putin despre lume este ca Rusia indispensabil se prezinta ca garant al păcii în Europa, și de aici rezulta şi dreptul Rusiei pentru a „divide și cuceri”. La conferința de la Valdai, in sirul momentelor glorioase ale istoriei, Putin prezenta Congresul de la Viena 1814-1815, cand marile puteri, fără a lua în considerare interesele vecinilor mai mici, au împărțit continentul între ele, dar și Conferința de la Yalta din 1945, atunci când s-a intamplat același lucru. Aceasta este starea normală a lucrurilor pentru Putin.

În cercurile politicienilor europeni au loc astfel de manifestari „pro-yalta”. Multi colegi jurnaliști, care, din cauza anti-americanismului sunt gata să simpatizeze cu Putin, pur și simplu ca „o alternativă la dominația Statelor Unite”, nu știu cu adevărat nimic despre Rusia.

Câți politicieni olandezi moderni cred în categorii de sfere de influență și dacă este posibil sa avem o Yalta 2?

– Sunt convins că în Olanda există mult mai multe persoane care cred în sfera „naturala” de influență. Mai mult de 400 de mii de olandezi au semnat cererea pentru organizarea unui referendum privind acordul de asociere cu Ucraina. Broșurile și pliantele organizatorilor de campanie au scris următoarele: „in urma cu 25 de ani Ucraina era parte din URSS și este încă parte din sfera de influență a Rusiei”. Petiția a fost semnată de aproape o jumătate de milion de olandezi, si, ca urmare, la începutul lunii aprilie, vom organiza un referendum cu privire la aderarea Ucrainei. Se pare că la referendumul va fi în mod inevitabil discutata viziunea lui Putin despre Ucraina – un așa-numit „popor frățesc”, care nu a fost niciodată independent și nu are dreptul la asa ceva. Cu alte cuvinte, o mare masa de oameni din Olanda – în necunoștință – consideră că Ucraina este parte a Rusiei, și aşa ar trebui să rămână. Sunt aceiași oameni care, dacă îi întrebați este Olanda parte a „sferei naturale de influență” a Germaniei și daca nu cumva a fost o greseala ca, în 1945, am ieșit din sfera de influență germana prin intervenția americanilor, rusilor, canadienilor, polonezilor și britanicilor? – vor face ochi rotunzi. În ceea ce privește propria tara, ei nu gandesc în categorii de sfere de influență. Desigur, este o manifestare a ignoranței, dar rămâne cert faptul că mulți vad în continuare fostele frontiere ale Uniunii Sovietice ca limitele logice ale sferei de influență a Rusiei, probabil cu excepția statelor baltice.

– Politicienii europeni cu care am discutat, mi-au spus în mod repetat că toată terminologia sferelor de influență este depasita fără speranța, că în Europa în prezent există și alte forțe – legăturile economice și soft power.

– Sa vorbim deschis, anexarea Crimeei și războiul din Donbas ar fi posibile, dacă era aplicată numai soft power?

– De aceea Europa este atât de uimita și paralizata de aceste evenimente, deoarece acestea sunt văzute ca anacronisme, ca o invazie a dinozaurilor.

– Da, anacronisme, însă violența aduce rezultate! Aveti dreptate, majoritatea politicienilor europeni nu mai gândesc în termeni de sfere de influență. Ce se întâmplă astăzi în Ucraina? Din punct de vedere rusesc, conflictul ucrainean este un conflict pentru zone de influenta, pentru ca „capacele rusesti de la borcanele de maioneza” nu se potrivesc standardelor europene. Să nu subestimam acest factor. Putin a declarat la conferința anuala, din decembrie, că „standardele europene sunt de neatins pentru noi”, „noi nu putem vinde produsele noastre în Ucraina, în cazul în care Ucraina va respecta standardele UE”. Sunt miliarde de dolari pe care Rusia îi pierde, iar acest lucru este o lupta reala a intereselor UE și a Rusiei. In plus confruntarea istorică, credința în mitologicul pământ rusesc și incapacitatea de a percepe Ucraina ca stat independent, ci mai degrabă ca pe un frate mai mic si obraznic, care trebuie frateste  „protejat” de la un alt pas periculos. Asa vad rusii problema. Dar ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina? De fapt, aceasta este un conflict între două concepții politice despre stat. Ce fel de stat vreti: stat de drept, democratic, cu economie socială de piață, în care există conceptul de „guvern” in serviciul poporului – cu alte cuvinte, doriți să oferiti șansă modelului de stat european Ucrainei? Sau alegeți un model în care statul protejează cetățenii in mod „paternalist, obligati sa stea linistiti pentru că, de fapt, ei nu sunt cetățeni, ci vasali ai statului – este conceptul politic rus. Eu cred că astăzi, în Ucraina s-au confruntat aceste două concepte ale omului și societății. Aceasta este – adevărata natură a conflictului politic dintre Europa și Rusia, în Ucraina.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Hubert Smeets: Tactica rusească a „piciorului în uşă”, foarte eficientă în Europa Occidentală

 1. cozubas spune:

  Cand sa joace soarecii pe masa(sua-ue),hop si pisica (Putin) ))))))))))))))) Bieti soricei….

 2. ANTIPUTIN spune:

  POETIN ASASIN
  POE PLANGE CA ESTI ASA CRETIN !

 3. ANTIPUTIN spune:

  De Wraak van Poetin („Razbunarea lui Putin”).
  Ptiu, drace ! Olandezii ii zic lui PUTIN, POETIN, in loc sa’l alinte dragastos, cu CRETINULE ! sau ASASINULE !
  Poetin e un drac in frac, consuma cadavre si carne umana, in vrac!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top