„Va fi război civil”, spune convins un șofer de taxi din Moscova. De fapt, subliniază el, nici măcar nu este șofer de taxi adevărat. Bărbatul în vârstă de 30 de ani, să-l spunem Igor, ca să nu aibă probleme, este avocat cu două facultati. Cu toate acestea, în provincie el câștiga echivalentul a doar circa 330 de euro pe lună”, scrie Huffington Post Deutschland.

Igor a refuzat să accepte mită în serviciul public din principiu. „Iar cei care nu fură în acest sistem devin victime ale înșelăciunii”, adaugă el cu tristețe. La Moscova, avocatul taximetrist câștigă mai mult de o mie de euro pe lună și trimite cea mai mare parte din această sumă acasă.

„În timp ce Moscova este în plină expansiune, (…) provincia din țara lui Putin este sărăcită, descrie Igor situația din provincie: Oamenii nu au nimic de mâncat. În sensul literal”- transmite ziaristul.

„Că Occidentul este de vina pentru toate probleme cred din ce in ce mai puțini oameni, cei mai mulți sunt supărați de președinte, sunt foarte furioși”, a spus Igor.

Opinia subiectivă este confirmată de un sondaj realizat de Centrul Levada în 52 de regiuni din Rusia. Potrivit sondajului, 61% dintre ruși cred că Putin este pe deplin responsabil pentru problemele din țară. Alți 22% recunosc responsabilitatea parțială a președintelui.

„De mai mulți ani, popularitatea lui Vladimir Putin, precum și a predecesorilor săi, se baza pe faptul că mulți dintre „subiecții” lui credeau în „tătuca-țarul”, pe care boierii răi din anturaj, circumstanțele nefavorabile și, mai presus de toate, Occidentul, îl încurcă să conducă bine și just (…) Din cauza faptului că situația financiară a poporului s-a înrăutățit, ca și în cazul lui Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn, care din eroi nationali s-au transformat în țapi ispășitori, și de sub Putin începe sa fuga tronul regal”, – constata autorul.

„Putin plătește acum pentru faptul că si-a subordonat complet politica”, consideră jurnalistul. „Având în vedere o astfel de monocultura politică, este alarmant pentru Putin că la numai șase luni după ce a obținut oficial 77% din voturi la alegerile prezidențiale, acum mai are doar 56%”.

„Într-o democrație normala aceste cifre ar însemna un succes imens”, spune jurnalistul. „Cu toate acestea,  într-un regim autoritar trebuie evaluate complet diferit cifrele și dinamica din spatele lor, mai ales ca mass-media importante, în special televiziunea, au decăzut la nivelul unor organizații care cântă ditirambi sefului statului, iar criticii sai ajung la închisoare sau chiar la cimitir”.

„Rating-ul șefului Kremlinului nu este doar unul dintre cele mai scăzute din 2001 – este aproape egal cu ratingul din 2011, când protestele de masă împotriva manipulării electorale au pus presiuni imense asupra șefului statului. La Kremlin acest lucru este cu siguranță un semn de amenințare”, crede jurnalistul.

„Războaiele din Ucraina și Siria i-au distras pentru ceva timp pe ruși de la probleme reale, însă acest efect a dispărut”, afirmă Ghenadi Gudkov, colonel FSB în rezervă și fost vicepreședinte al Comitetului de aparare si securitate al Dumei de Stat.

„Guvernul nu are rețete împotriva pierderii încrederii, acest lucru face ca el să fie imprevizibil și  foarte periculos atât pentru Rusia, cât și pentru lume”, avertizează Gudkov.

Potrivit lui Gudkov, din moment ce nu există reforme și nici posibilitatea de a organiza proteste pașnice, toata energia negativa este subliminata. Dar se poate ajunge la evenimente dramatice „chiar la vărsare de sânge și război civil”.

Cel puțin o speranță este întrevazuta totusi de Gudkov. Potrivit politicianului, majoritatea membrilor elitei sunt deranjati de cursul anti-occidental al lui Putin.

„Pe de alta parte, aproape toată elita de astăzi își datorează bogăția și puterea exclusiv lui Putin și sistemului său. Prin urmare, deși își exprimă neoficial nemulțumirea, ei nu îndrăznesc să o facă în mod deschis sau să facă ceva în general“.

„Gudkov a ezitat pentru o clipă,” scrie autorul. Apoi a adăugat:”Cel puțin pentru moment”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Huffpost: În Rusia crește furia față de Putin: „Va fi război civil”

  1. bogdan spune:

    Yeap ! Oricum Pitikul dement nu moare de batraneste la el in cocina…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top