savcenko2Condamnarea militarului ucrainean Nadia Savcenko a fost facuta după un proces nedrept, și ar trebui să fie anulata, anunta organizația internaționale în domeniul drepturilor omului, Human Rights Watch (HRW).

Organizația a remarcat faptul că instanța a refuzat în mod constant să accepte probele cheie prezentate de avocatii apararii. Ca rezultat, apărătorii Savcenko nu au putut să conteste în mod eficient acuzațiile, în conformitate cu cerințele standardelor unui proces echitabil.

„Fără a intra în detalii, putem spune că procesul lui Nadia Savcenko nu a fost echitabil, verdictul dat nu este motivat si prin urmare ar trebui anulat”, – a declarat Hugh Williamson, directorul pentru Europa și Asia Centrală al HRW.

HRW a remarcat faptul că procesul a avut loc în contextul  deteriorării relațiilor dintre Moscova și Kiev, și în condițiile in care Rusia a distorsionat la maxim informațiile cu privire la evenimentele din Donbas.

Organizația a subliniat faptul că materialele care puteau servi ca probă-cheie in dovedirea nevinovăției lui Savcenko au fost respinse fără explicații sau motivație de instanța de judecată.

Acestea includ mărturia expertului care putea confirma că Savcenko a fost capturata de militanții cu aproximativ o oră înainte de atac.

De asemenea, instanța a refuzat să anexeze la dosar concluziile expertilor cu privire la localizarea telefonului mobil al Nadiei, informație care putea teoretic să-i ofere alibiul.

In plus, judecatorii au refuzat cererea de chemare în judecată a martorului rapirii lui Savcenko, care a fost soferul masinii cu care aceasta a fost transportata peste graniță.

puscarie peniteciar detinut prizonierOrganizația a reamintit că tratatele internaționale ale Rusiei garantează dreptul la un proces echitabil, inclusiv dreptul inculpatului „de a audia martorii acuzarii și să obțină participarea și audierea martorilor apararii în aceleași condiții care au fost asigurate si martorilor acuzarii”.

Human Rights Watch consideră că efectul cumulativ al deciziilor judecătorești de a interzice audierea unor martori, refuzul de a apela la alți martori, precum și limitarea capacității de aparare in cadrul  examinarii încrucisate a martorilor acuzării, pentru a contesta dovezile urmăririi penale, toate acestea au dus la perturbarea dreptului la un proces echitabil și au pus sub semnul întrebării validitatea și caracterul rezonabil al pedepsei, care nu trebuie să rămână în vigoare.

De asemenea, organizatia a declarat că este profund îngrijorata de precedentul stabilit de către instanțele ruse in cazul regizorului ucrainean Oleg Senţov, care a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare in baza unor acuzatii false de terorism.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Human Rights Watch: Sentinţa în cazul Savcenko trebuie anulată

  1. unul spune:

    Cretini rusi , Putin o sa-l intreaca pe Hitler , devine cel mai mare criminal .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top