La 7 iunie, la periferia orașului Yakutsk, a avut loc un miting la care au participat aproximativ 150 de persoane. Oamenii adunați au cerut ca autoritățile federale și republicane să renunțe la amendamentele la Legea federală „Cu privire la educație“ care, potrivit organizatorilor, va reduce în mod semnificativ timpul alocat predării limbii iakute în școli.

Potrivit site-ului „Sibir.Realii“ mitingul a durat aproximativ două ore, iar organizatorii au subliniat că au cerut initial autorităților permisiunea ca evenimentul sa fie organizat în centrul orasului, dar aprobarea a fost data doar pentru un teren de la periferie.

La miting a fost adoptata o rezoluție care prevede că impunerea intentionata a „voluntariatului“ în studierea limbii de stat „pe baza cererilor scrise de părinți“ aduce haos și confuzie în organizarea procesului educațional, subminează fundamentele de bază ale relațiilor interetnice ale părinților și elevilor și a societății în general, atenteaza la dreptul constituțional al republicilor la funcționarea completă a limbilor sale oficiale, face imposibila învațarea în limba maternă pentru zeci de mii de copii ai poporului saha, obligați să participe la clase cu predarea în limba rusă”.

Organizatorul mitingului, Felix Antonov a declarat că speră să fie auzit de consilierii de la nivelurile republican și federal.

Conform statisticilor oficiale, în prezent, 96,1% din populația Iakutiei vorbeste limba iakuta, 90% sunt vorbitori fluenti de limba rusă. Invatamantul in masa în limba iakuta a inceput dupa dezintegrarea URSS. Astăzi, în 419 școli procesul de invatamant se desfasoara în limba iakuta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to Iakuții din Siberia au organizat o demonstrație publică în apărarea limbii iakute

  1. bogdan spune:

    Saracii ! Sunt majoritari aproape de 100% dar ei stiu si sa grohaie in porceasca ! Iar daca ar vrea tara lor tankurile porcesti i-ar rade pe toti !

  2. Marian spune:

    Au dreptate oamenii,sa li se dea!In america nu mai sunt bastinasi,mai era unul dar l-au belit si pe ăla in „ultimul mohican” ,film facut in dispret si bajocura fata de gazde,proprietarii de drept al nord america!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top