Curtea de la Kiev l-a condamnat pe fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, la 13 ani de închisoare. El a fost acuzat de înaltă trădare, complicitate la declanșarea unui război de agresiune și schimbarea frontierei de stat a Ucrainei.

Ultimul cap de acuzare – incalcarea integrității teritoriale a țării – a fost respins de instanță din lipsa dovezilor.

Apărarea lui Viktor Ianukovici insistă asupra nevinovăției fostului președinte, declară natura politică a acestui proces și promite să conteste verdictul instanței de la Kiev în instanțele ucrainene și internaționale.

Procesul lui Ianukovici a îneput in primăvara anului 2017 și s-a judecat în absenta acestuia. Din februarie 2014, fostul președinte al Ucrainei se afla în Rusia.

Dovada cheie a acuzarii împotriva lui Viktor Ianukovici au fost scrisoarea fostului președinte al Ucrainei adresata președintelui rus Vladimir Putin de la 1 martie 2014.

Scrisoarea a fost trimisa de Viktor Ianukovici la o saptamana dupa fuga sa din Ucraina.

Scrisoarea avea următorul conținut:

„Declarația Președintelui Ucrainei.

În calitate de președinte al Ucrainei ales legal, declar că: evenimentele din Maidan, confiscarea ilegală a puterii de la Kiev au condus la faptul că Ucraina se afla în pragul unui război civil. Haosul și anarhia domnesc în țară. Viața, siguranța și drepturile omului, în special în sud-est și în Crimeea, sunt sub amenințare. Sub influența țărilor occidentale se desfășoară deschis acte de teroare și violență. Oamenii sunt persecutați din motive politice și lingvistice.

În acest sens, fac apel la președintele rus Vladimir Putin cu o solicitare de a folosi Forțele Armate ale Federației Ruse pentru a restabili legea, pacea, ordinea publică, stabilitatea și protecția populației din Ucraina.

Viktor Ianukovici. 1 martie 2014. „

În aceeași zi, Consiliul Federației din Rusia, la cererea lui Vladimir Putin, a permis „utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei până când situația socio-politică din această țară va fi normalizată”.

La 3 martie, reprezentantul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a prezentat fotocopia scrisorii lui Ianukovici în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

A doua zi, Vladimir Putin a confirmat public primirea scrisorii in cauza de la Ianukovici.

În procesul asupra lui Viktor Ianukovici, procurorii au susținut că scrisoarea fostului președinte catre Vladimir Putin „a fost folosită de reprezentanții autorităților și oficialilor Forțelor Armate ruse pentru a încerca să legitimizeze transferul ilegal în Crimeea a cel puțin 10.500 de soldați și cel puțin 10 tancuri și un număr mare de alte echipamente militare, care au permis asigurarea ocupației militare a Crimeei”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Ianukovici a fost condamnat la 13 ani de închisoare

  1. bogdan spune:

    Va avea viata lui Berila sau a lui Aldo Morro…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top