IateniukPremierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a cerut joi organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor pentru a-i permite Ucrainei să strângă fondurile suplimentare de care are nevoie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, transmite Reuters.

Aceste declaraţii vin la o zi după ce Financial Times, citând surse din interiorul Fondului Monetar Internaţional, a informat că Ucraina are nevoie de 15 miliarde de dolari în săptămânile următoare pentru a acoperi deficitul bugetar şi a evita intrarea în colaps a economiei, potrivit Agerpres.

Într-un discurs ţinut în Parlamentul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk a spus că guvernul său este hotărât să continue reformele necesare pentru a asigura că Ucraina va beneficia de asistenţa financiară a Occidentului. Cu toate acestea, Iaţeniuk a subliniat că Kievul are nevoie de un sprijin suplimentar din partea creditorilor internaţionali.

‘Pentru a putea supravieţui acestei perioade dificile şi a evita intrarea în incapacitate de plată, avem nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor, adoptarea unui plan de restabilire la această conferinţă, precum şi de ajutor din partea partenerilor noştri occidentali”, a spus Arseni Iaţeniuk. „Anul viitor, pe lângă programul oferit de FMI, avem nevoie de 15 miliarde de dolari, iar acest lucru nu îl spunem noi, îl spune Financial Times”, a adăugat Iaţeniuk.

daune economice2Premierul ucrainean a prezentat Parlamentului planurile de reformă economică ale guvernului său, care includ revizuirea sistemului de taxe, creşterea tarifelor la energie şi privatizarea firmelor de stat.

În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-şi repună economia pe picioare. De la începutul programului de asistenţă financiară, în aprilie, Ucraina a primit două tranşe în valoare de 4,6 miliarde de dolari de la FMI.

În prezent rezervele valutare ale Ucrainei sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani ca urmare a rambursării datoriilor pentru gazele naturale livrate de Rusia, dar şi a eforturilor de susţinere a cursului de schimb al hrivnei.

daune economiceÎn plus, economia ucraineană a fost afectată şi de costul luptelor cu separatiştii proruşi din estul ţării, unde conflictul a provocat închiderea oţelăriilor şi a minelor, pe lângă distrugerea infrastructurilor în Lugansk şi Doneţk, regiuni care împreună sunt responsabile pentru a şasea parte din Produsul Intern Brut şi un sfert din producţia industrială a Ucrainei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top