Alexander Dughin, ideologul rus ultra-naţionalist rus, fondatorul Mişcării Eurasia, a declarat pentru BBC că războiul dintre Rusia şi Ucraina este “inevitabil”.

Într-o intervenţie telefonică recentă la BBC, el a cerut preşedintelui Vladimir Putin să intervină militar în estul Ucrainei “pentru a salva autoritatea morală a Rusiei”.

Piatra de temelie a teroriilor propagate de Dughin este „misiunea istorică” a Rusiei de a ataca dominaţia mondială a SUA cu ajutor din partea Iranului şi a partidelor eurosceptice din Europa.

Mai mulţi analişti susţin că ideologul este „eminenţa cenuşie” din spatele deciziei lui Vladimir Putin de a anexa peninsula Crimeea.

Dughin – care a militat pentru anexarea peninsulei încă din vremea războiului ruo-gerogian din 2008 – spune că următorul pas este intervenţia militară în estul Ucrainei, pe care o numeşte „Novorusia” (Noua Rusie). Acelaşi nume a fost folosit şi de Putin în mai multe ocazii, liderul de la Kremlin invocând raţiuni istorice pentru opţiunea sa.

Însă Alexander Dughin crede că preşedintele rus trebuie să se grăbească cu această intervenţie pentru că, altfel, „ratează momentul”.

„Liberalii sunt împotriva lui Putin iar patrioţii îl sprijină, însă doar dacă va continua politicile patriotice. Dacă ezită, pierde sprijin în ambele părţi. Este un joc periculos. Poate are însă o soluţie?” a comentat ideologul, conform BBC.

„Liberalii” invocaţi de Dughin sunt, de fapt, oligarhii care şi-au clădit averile în anii ’90, în haosul care a însoțit disoluția URSS.

Ei sunt bine reprezentați în elita politică din jurul președintelui rus, formată din premierul Dmitri Medvedev și din oameni cu puternice interese de afaceri.

În acest context, aparentele ezitări ale lui Putin vizavi de o intervenție în Ucraina sunt consecința unei lupte interne în interiorul guvernului rus. Însuși Putin dă o luptă cu el însuși, vizavi de opțiunea militară în cazul Ucrainei, crede Dughin.

Alexander Dughin nu este genul de teoretician care să stea în bibliotecă și să-și propage opiniile prin presă.

El este deosebit de activ, călătorește mult și are contacte strânse cu separatiștii ucraineni, în special cu unul dintre liderii lor militari, Igor Strelkov, considerat terorist de către Kiev.

Ideologul a fost la București luna trecută și a avut, conform unor surse locale, discuții cu preoți ortodocși, lucru deloc surprinzător, cât timp Dughin spune că România ar trebui integrată pe considerente de „identitate religioasă”, în spaţiul de influenţă din jurul Rusiei.

Tot luna trecută, Alexander Dughin s-a deplasat la Viena, pentru discuţii cu partidele naţionalist-extremiste din Europa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top