Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, își începe luni prima vizită în calitate de șef al statului în Federația Rusă, a anunțat Președinția de la Chișinău într-un comunicat de presă postat pe site-ul său. Tot astăzi, Partidul Liberal din Republica Moldova intenționează să declanșeze procedura de suspendare din funcție a președintelui Igor Dodon.

Conform comunicatului, din componența delegației oficiale fac parte conducătorul grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, deputatul Zinaida Greceanîi, Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova și consilierul lui Dodon pe probleme de politică externă, Andrei Neguța, consilierul președinției pe probleme de reintegrare, Vasile Șova, și consilierul pe probleme politice și purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban.

Pe lângă întrevederea cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, Dodon se va mai întâlni cu președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienco, cu vicepreședintele Dmitri Rogozin, cu ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov, cu președintele Colegiului Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan, și cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril.

În cadrul vizitei, Dodon va depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut și se va întâlni cu studenții și profesorii de la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, precum și cu cetățeni moldoveni care lucrează la Moscova.

„De asemenea, am convenit să mă întâlnesc cu bunii mei prieteni, președintele Consiliului de Administrare al companiei ‘Gazprom’, Aleksei Miller, cu ex-ministrul economiei al Rusiei, președintele Consiliului de Administrare al ‘Sberbank’-ului, Gherman Gref, și cu ex-campionul mondial la șah, Anatoli Karpov”, a scris Dodon într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

Între timp, opozitia fata de presedinte de la Chisinau, in frunte cu Partidul Liberal, cere suspendarea din functie a lui Dodon. Liderii liberali au declarat în câteva rânduri că Igor Dodon ar fi încălcat Constituția.

Potrivit articolului 89 al Legii supreme, președintele poate fi suspendat din funcție cu votul a cel puțin două treimi din deputați, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați. Însă președintele poate fi demis doar prin referendum.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top