„Popularitatea lui Putin a scăzut (cu 12%, potrivit Levada-Center). Acest regim poate exista numai în stare de paranoia militară, când în jurul sau sunt numai dușmani, iar singurul apărător este o ”putere dura”. Atunci când gradul isteriei ”urapatriotice” scade, oameni încep să reflecteze asupra cauzelor sărăciei și lipsei de drepturi”, scrie sociologul rus Igor Eydman pe pagina sa de Facebook.
Redam textul autorului.
„Mondialul, contrar așteptărilor autorităților, nu i-a impacat pe ruși cu ideea creșterii vârstei de pensionare, a TVA-ul și prețurilor în general. Dimpotrivă, spulberand efectul analgezic al atmosferei de cetate asediată, el a facut ca aceste măsuri sa fie resimtite și mai dureros.
Cel mai probabil, pentru a slăbi nemulțumirea cetățenilor de politica interna, Kremlinul va trebui să faca o nouă mișcare agresivă în arena internațională. Cea mai sigura și profitabila țintă este Belarusul. Este mare riscul ca Putin să încerce să organizeze un anschluss-ul acestei țari. Despre acest pericol a vorbit recent chiar Lukașenka.
Iar pentru Putin acest lucru nu va fi greu de facut. Am vorbit recent cu câțiva belarusi bine informați. Ei spun în unanimitate că elita locală și populația este obosita de Luka. Nimeni nu crede nici în perspectivele opoziției din Belarus. Toate speranțele sunt legate de Putin, a cărui popularitate în Belarus este mult mai mare decât cea a președintelui țării. Pentru Lukașenka nu se va rascula nimeni: nici populația și nici propriile servicii de securitate, infiltrate de către agentiile rusești, și nici Occidentul (pentru care Lukașanka este ”ultimul dictator din Europa“). Mai mult, după cum susțin unii oameni bine informați, autoritățile ruse dețin un dosar compromițător pe numele lui Lukașenka, cu dovezi ale responsabilității sale personale pentru răpirea și uciderea opozanților din Belarus (mulți participanți la aceste evenimente trăiesc astazi în Rusia).
Scenariul poate fi ceva de genul: Putin, așa cum face deseori, va folosi experiența lui Hitler (atunci cand acesta a transmis un ultimatum lui Emil Josef Hácha, înainte de ocuparea Cehoslovaciei). El îl va chema pe Lukașenka pentru discuții și, fluturandu-i in fata dosarul compromițător, îi va da un ultimatum cerandu-i sa semneze unui acord privind unirea cu Rusia. În cazul în care bătrânul lup refuza, va fi pur și simplu internat la Moscova, iar agenții lui Putin din Belarus, cu ajutorul „omuletilor verzi“, vor rasturna guvernul belarus.
Apoi va urma „referendumul“ standard și acordul privind alipirea Republicii Belarus la Federația Rusă. O nouă isterie ”urapatriotică”, toate plangerile fata de regim sunt uitate, Putin este din nou erou, învingatorul care „uneste două popoare frățești și reface Rusia în granitele sale istorice”.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pai Belarusul chiar ca-i tot rasia-porcia… Vor vota cu toate copitele schimbarea diktatorului de la conducerea tarii…