„O demonstrație uimitoare a capacității aparatului sovietic sa schimbe în trei zile percepția realității a mai mult de două sute de milioane de oameni! Este ceva incredibil – deși am vazut cu ochii mei – și înfricoșător“ – a scris Robert Robinson, un afro-american care a trăit mai mult de patruzeci de ani în Uniunea Sovietică. Cuvintele spuse de american despre evenimentele de acum șaizeci de ani sunt mai actuale decât oricând”, scrie sociologul Igor Eydman, pe pagina sa de Facebook.

„Poporul sovietic a fost învățați că trăieste în cea mai mareață și avansata țară din lume, iar Statele Unite sunt principalul rival și dușman, insa noi oricum suntem mai șmecheri. Crescând, cetățeni sovietici se confruntau cu săracia și prostia modului rusesc de viață și constatau că, în alte țări (și cel mai dureros, în SUA) oamenii trăiesc mult mai bine. Acest lucru cauza o disonanță cognitivă: dacă suntem atât de mareți, de ce trăim asa sarac? De aici dedublarea dureroasa a conștiinței, un complex de profundă inferioritate, compensată prin accese periodice de grandomanie și iluzii de  superioritate în fața întregii lumi.

Și atunci, și acum, Kremlinul era un abil manipulator al unor astfel de crize, pe care le folosea pentru a consolida populația in jurul autorităților. Unul dintre motivele eficienței propagandei lui Putin este că se bazează pe această puternică tradiție sovietică, apreciaza Eydman.

Orice s-ar întâmpla, autoritățile ruse anunță următoarea victorie strălucita, schimbând periodic datele problemei pe parcursul jocului. Populația, puțin ezită, dar  imbrățișeaza noua minciună. La urma urmei, este asemenea unui drog care te eliberează de complexe și îndepărtează depresia.

„Deținem acum suprematia rachetelor. Americanii sunt în panică, se tem de noi. Trump nu va îndrăzni să bombardeze Siria, altfel i-o tragem … Of, se pare ca a  bombardat. Pai bine, nu era in zona noastră de responsabilitate, și oricum bombardamentul a esuat, nu au omorât nici măcar un om… În genere, am câștigat din nou”.

Toate acestea au fost deja fumate în trecutul sovietic.

Robert Robinson a descris consecințele campaniei de propagandă care a însoțit lansarea primului satelit sovietic:

„Naționalismul i-a adus pe munictori intr-o stare de euforie, și în locul plângerilor obișnuite cu privire la ramanerea in urma a URSS fata de Statele Unite ale Americii, a venit fanfaronadă nerușinata…-“ Trăiască patria noastră – Uniunea Sovietică! Ura! Am depășit America. Noroc, tovarăși, noroc!”.

Anul următor s-a spart bula de sapun: Statele Unite au lansat primul său satelit artificial. În atelierul meu muncitorii sunt ca la înmormântare … In doar câteva minute după ce au auzit stirea, spiritul bataios a fost preschimbat intr-un fel de apatie – părea că erau pe cale să inceapa sa plângă.

Au trecut trei zile, iar în acest rastimp, în lumina noilor evenimente, Kremlinul și-a reconstruit cu succes propaganda. Ajuns la fabrica dimineață, am observat că muncitorii sunt vizibil mai bine dispusi: „America a lansat în spațiu o portocala, nu numai ca este invizibila, dar nici nu poate fi auzita!“ … În atelierul meu muncitorii aveau o dispozitie schimbata în bine. Strategia Kremlinului a dat roade”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top