soldati chineziRusia a moștenit de la URSS disputa teritorială cu China. Ce s-ar întâmpla dacă, în secolul 21, Beijingul va emite pretenții teritoriale Moscovei, se intreaba publicatia National Interest.

Se crede că armele chineze cu rază lungă de acţiune sunt pregatite împotriva Statelor Unite în zona Pacificului de Vest – dar dacă China si Rusia devin brusc inamici.

Publicatia insira cinci tipuri de arme din China, de care Moscova ar trebuzi sa se teama în cazul unui posibil război.

1) În China se depun acum toate eforturile pentru dezvoltarea așa-numitei arme supersonice – mult mai rapide si mai distructive datorita energiei sale cinetice enorme. Cu ajutorul acestei arme, China va putea atinge vastele întinderi ale Rusiei, iar rachetele lansate din vestul Chinei, vor atinge Moscova în 20 de minute.

De remarcat, mijloacele de aparare antiaeriana si antiracheta traditionale sunt inutile in acest caz.

In ultimele 18 luni, China a testat de patru ori complexele WU-14. În prezent acesta nu este pregatit pentru a fi desfasurat inc adrul armatei, dar poate fi un element cheie pentru dezvoltarea „armelor supersonice reale”, care sa poata fi lansate de aeronave, nave și lansatoare de rachete terestre.

2) În dezvoltare de cateva decenii se afla si programul chinez al rachetelor de croazieră. Cea mai recenta realizare este racheta de croazieră DF-10A, de asemenea cunoscuta sub numele de CJ-10 si DH-10. Tipul de armament sa afla sub controlul Corpului II de artilerie al Chinei, care este responsabil pentru rachete convenționale și nucleare.
Se presupune ca aceasta seamana cu racheta americana „Tomahawk”, are două aripi scurte și motor turbofan. Cu un focos de 500 de kg, racheta poate zbura aproximativ 1.500 km și lovi tintele cu precizie de mai puțin de zece metri. Cu ajutorul acestor rachete, China poate lovi obiective în Extremul Orient rusesc și în Siberia.

3) China mai are în curs de dezvoltare primul sau aparat de zbor din a cincea generație – avionul de luptător cu doua motoare J-20. El va fi dotat cu radar avansat și sistem de direcționare a focului electro-optica. Aparatul va fi capabil să lanseze atacuri cu rachete aer-aer și aer-sol. Scopul său exact nu este cunoscut, dar cu siguranta va juca un rol important în orice conflict potențial cu Rusia, remarca autorul National Interest.

S-400_Triumf4) Ce poate sa-i sperie pe militarii rusi pe timp de război (cu China) este si complexul …rusesc S-400. Vladimir Putin a aprobat recent vânzarea catre China a șase astfel de complexe. Acest sistem este capabil sa urmăreasca 100 de obiecte și sa atace 12 ţinte simultan. Toate cele șase complexe S-400 vor acoperi 2.400 km, reprezentând 60% din frontiera chino-rusa.

5) Într-un război viitor, China ar putea încerca să-i taie Rusiei accesul la mare, ocupand Habarovsk și Vladivostok – baza Flotei Pacificului. În acest scop, China se poate folosi de cele 4 nave de desant Proiect 071. Lungimea unei asemenea nave este de aproximativ 210 metri și este capabila sa transporte 400-800 de infanteriști, împreună cu 18 transportoare blindate. Navele dispun cu zone pentru vehicule amfibii și elicoptere. Totodata, navele în curs de dezvoltare din cadrul proiectului 081 au mai multe capacitati de debarcare de trupe cu elicopterul. Împreună, acestea vor fi capabile să desanteze două brigăzi de infanterie chineza gata de luptă.

(I) National Interest: Care sunt atuurile ruşilor într-un război cu China

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to (II) National Interest: Care sunt atuurile chinezilor într-un război cu Rusia

  1. rusmy spune:

    Pe primul loc e F.S.B.ul si satelitii militari de spionaj,apoi vin armele strategice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top