Deputatul formațiunii Rusia Justă, Ilia Ponomariov, a declarat, luni, într-un interviu acordat publicației ucrainene Apostrophe, că liderului de la Kremlin îi lipsește strategia în acțiunile pe care le desfășoară întrucât dorește numai să rămână în atenția opiniei publice ruse transferând un puct de tensiune la altul.
„Toate aceste republici (autoproclamatele republici populare: Doneţk şi Lugansk – n.r.) sunt doar un pretext pentru a influenţa situaţia din Ucraina”, a afirmat deputatul rus. Potrivit lui Ponomariov, obiectivul minim al Kremlinului este ca în schimbul republicilor populare să obțină recunoașterea anexării Crimeii de către comunitatea internațională.
„Cu toate acestea, Kremlinului nu-i iese, se pare, jocul”, a adăugat politicianul rus.
În momentul de față, separatiștii pro-ruși din Donbass continuă tacit războiul de uzură cu forțele guvernamentale de la Kiev, cu sprijinul tacit al Moscovei care îi susține militar pentru a furniza instabilitate în Donbass. Pe de altă parte, Ponomariov insistă asupra scenariului putinian de falimentare economică a Ucrainei pentru a forța o schimbare a axei politice dinspre Vest către Est.
„Rezultatul va fi recunoaşterea explicită a Crimeei ca parte a Rusiei sau o schimbare de putere la Kiev, ceea ce îi va permite (lui Putin) să apară ca învingător în ochii ruşilor. Fie una, fie alta. Până când una din aceste sarcini nu va fi rezolvată sau atât timp cât Putin este preşedinte al Federaţiei Ruse, el va continua să facă ceea ce face acum”, a precizat deputatul rus.
În opinia lui Ponomariov, conflictul din Estul Ucrainei nu se va termina prea curând întrucât Moscova are interese strategice în zonă și astfel se explică logica conflictelor înghețate.
„Pentru a menţine o astfel de logică militaristă, expansionistă, care domină în prezent în Rusia, mai există Georgia cu Abhazia şi Osetia de Sud (cele două republici separatiste recunoscute de Moscova), mai sunt şi ţările baltice”, spune el, opinând că acestea vor fi lăsate „pentru mai târziu”.
Pe 7 aprilie, Duma de Stat i-a ridicat imunitatea de deputat a lui Ilia Ponomariov, care și-a dat acordul pentru declanşarea urmăririi penale împotriva sa.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.