IllarionovLa venirea la putere a lui Vladimir Putin si pana in ianuarie 2014, cheltuielile militare in Rusia au reprezentat o medie de 2.5 – 3.2% din PIB pe an, păstrând în același timp o tendință constant ascendentă, scrie pe blogul sau Andrei Illarionov, fost consilier al lui Putin si cercetător la Institutul Cato din Washington.

„In primii 13 ani de conducere a Rusiei, cheltuielile militare ale lui Putin au crescut în termeni reali de 2,6 ori și au totalizat 429 miliarde de dolari (in medie, aproximativ 15% din totalul cheltuielilor bugetului federal rus)..,” – scrie Illarionov.

„După adoptarea deciziei finale a Kremlinului de a ataca Ucraina (cel mai târziu, dupa toate probabilitatile pe 9-10 februarie 2014), cheltuielile militare s-au majorat de mai mult de doua ori. Atunci, operațiunea planificată prevedea nu doar ocuparea Crimeei, dar și cucerirea așa-numitei Novorossia (regiunile Harkov, Donetk si Lugansk din Ucraina – n.r.). În februarie-aprilie 2014, cheltuielile militare ruse s-au ridicat la 31 miliarde de dolari, sau 6,7% din PIB (27,7% din totalul cheltuielilor bugetare).

Cheltuielile militare ale Rusie (lunare), in % din PIB
graf

La sfârșitul lunii aprilie 2014, operațiunea militară de ocupare a Novorossiei a fost anulata (întârziata), iar cheltuielile militare lunare în lunile mai și decembrie 2014 au fost reduse cu o treime față de nivelul din perioada februarie-aprilie 2014. Este necesar să observam că nu numai manevrele militare regulate, nu doar mutarea unui număr semnificativ de trupe la granița ruso-ucraineană, ci chiar si participarea a aproximativ 10 batalioane de grupuri tactice rusești direct în luptele de pe teritoriul Ucrainei (inclusiv sub Saur-Mogila și Ilovaisk), nu au avut nevoie de o creștere a cheltuielilor militare.
Situația s-a schimbat dramatic în ianuarie-februarie 2015, cand cheltuielile militare au crescut de 2,3 ori, comparativ chiar cu perioada (militara) precedentă (mai-decembrie 2014), de 3,3 ori – în comparație cu ultima perioada de dinainte  de război (ianuarie 2013 – ianuarie 2014), de 8,8 ori – în comparație cu anul 2000.

Cheltuielile militare ale Rusiei (lunare) în miliarde dolari

graf2

Pe parcursul ultimelor două luni, cheltuielile militare s-au ridicat la peste 20 miliarde de dolari, adica 43,3% din toate cheltuielile bugetului federal si 12,7% din PIB)”, – a spus Illarionov.

„Luptele trupelor ruse de la aeroportul Donetk și în Debaltevo nu au necesitat bani multi, asa cum în mod indirect evidențiaza nivelul relativ moderat al cheltuielilor militare în timpul campaniei de vară din 2014. Se pare că creșterea bruscă a cheltuielilor militare în ianuarie-februarie 2015, împreună cu o serie de alți factori, indică o serioasa pregatire pentru o acțiune militară la scară mult mai larga și de o intensitate mult mai mare decât ce am putut vedea în ultimele 14 luni „, – conchide fostul consilier al lui Putin.

Dupa toate, urmeaza marele razboi al lui Putin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Illarionov: Putin se pregăteşte de marele război. Cheltuielile cu armata au ajuns de la 3% la 12% din PIB

  1. Radu spune:

    Am citit mesajele de mai sus si…Nici nu stiu ce sa spun. Unul din cei care au postat lucreaza la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române. Mie Academia Romana imi impune respect si m-as feri sa o balacaresc. Pot doar sa spun ca sant plecat din tara de multi ani si am fost atent de fiecare data sa nu-mi fac tara de rusine. Iar in privinta Rusiei ce sa spun, istoria vorbeste de la sine. Nu e vina doar a Rusiei ca nu a cunoscut de decenii democratia. A fost incurajata si de Europa care a acceptat sa taca. A acceptat un fals istoric, iar primul fals istoric care imi vine in minte e acela de „eliberatoare”. Voiam sa scriu mai mult de Rusia insa m-au „blocat” compatriotii mei. In momente ca acesta imi trece dorul de tara.

  2. Ionescu spune:

    Acest Criminal de razboi Bolnav si frustat TREBUIE cumva OPRIT!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top