În urma acuzațiilor repetate care au sunat ieri din partea autoritatilor britanice si americane că serviciul de informatii ale armatei ruse utilizeaza arme chimice pe teritoriul UE (cazul Skripal), oficialii militari rusi au reluat imediat acuzatiile la adresa SUA ca dezvolta arme biologice in Georgia, acuzatii declarate drept absurde si paranoice de catre Tbilisi.

Ministerul Apărării rus a declarat joi că ar avea dovezi că SUA au făcut experimente ”cel mai probabil” pe oameni în cadrul dezvoltării unor arme biologice într-un laborator pe care îl gestionează în Georgia, potrivit agenţiei de presă EFE.

”Cel mai probabil, sub aparenţa unor investigaţii paşnice, SUA îşi sporesc potenţialul militar biologic’ la Centrul de cercetări în domeniul sănătăţii publice ”Richard Lugar”, în Georgia, a declarat într-o conferinţă de presă, la Moscova, generalul Igor Kirillov, comandantul Forţelor de apărare nucleară, biologică şi chimică din cadrul armatei ruse.

Generalul Kirillov a acuzat joi că cel puţin 73 de persoane au decedat din 2015, ca rezultat al experimentelor cu agenţi biologici sub masca unor studii clinice a unui medicament din SUA, efectuate la Centrul ”Richard Lugar”.

‘Experimentele s-au încheiat cu moartea masivă a pacienţilor. În pofida decesului a 24 de persoane numai în decembrie 2015, studiile clinice au continuat, prin încălcarea standardelor internaţionale şi împotriva voinţei pacienţilor. Aceasta a dus la moartea altor 49 de oameni’, a spus Kirillov.

Moartea simultană a atâtor voluntari ‘ne dă motive să presupunem că la centrul Lugar au fost efectuate teste asupra unui component chimic sau a unui agent biologic cu mortalitate ridicată’, sub masca studiilor clinice ale unui medicament, a afirmat comandantul rus.

Potrivit generalului Kirillov, SUA ar fi desfăşurat astfel de teste la mijlocul secolului trecut în Guatemala, unde aproape 1.500 de persoane au fost infectate cu agenţi patogeni de sifilis şi gonoree.

‘Americanii au infectat deliberat pacienţi cu afecţiuni psihice cu aceşti agenţi patogeni. În consecinţă, aproape jumătate dintre pacienţi au decedat. Faptul experimentelor ilegale a fost admis în 2010 de către preşedintele Statelor Unite (Barack) Obama’, a adăugat el.

Generalul rus susţine că programul de arme biologice al Pentagonului include dezvoltarea de laboratoare nu numai în Georgia, ci şi în alte foste republici sovietice.

‘Amenajarea unor laboratoare continuă pe teritoriul Ucrainei, Azerbaidjanului şi Uzbekistanului’, pretinde generalul Kirillov.

La randul lor, autoritatile de la Tbilisi au calificat drept ”paranoice” si absurde” declaratiile Moscovei.

”Ipotezele rușilor privind cercetari in domeniul armelor biologice la Centrul de Cercetare a Sănătății Publice ”Richard Lugar” sunt departe de realitate”, se arata intr-un comunicat al Centrul Național pentru Controlul Bolilor și Sănătatea Publică din cadrul Ministerului georgian al Sănătății.

„Acest lucru este absurd, am afirmat în repetate rânduri că nu se întâmplă nimic de acest gen in centru. Institutia activeaza exclusiv în domeniul protectiei sănătații publice”, se arata in comunicatul emis joi.

Tbilise se vede nevoita astfel sa dezminta din nou acuzatiile nefondate ale Rusiei dupa ce, săptămâna trecută, Ministerul de Externe al Georgiei a calificat ca fiind iresponsabile declaratiile Moscovei cu privire la activitatea Centrului de Cercetare ”Richard Lugar”, în special, că acolo s-ar putea desfășura experimente periculoase.

În plus, Ministerul de Externe al Georgiei a negat afirmațiile reprezentanților Federației Ruse că biolaboratorul este finanțat de Statele Unite.

”Centrul de Cercetare Lugar se afla in subordinea Centrului Național pentru Controlul Bolilor și Sănătății Publice al Ministerului Sănătății din Georgia și este finanțat de guvernul georgian „, sustine Ministerul de externe al Georgiei.

Și Ministerul Apărării din Uzbekistan – fostă republică sovietică din Asia Centrală – a declarat joi agenţiei de presă Interfax că ”nu dispune de informaţii” despre eventuale laboratoare americane pe teritoriul republicii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top