Politicienii și experții nu au nicio îndoială că amestecul Rusiei în alegerile din Ucraina de anul viitor va fi unul total.

Cum va acționa Kremlinul și care este probabilitatea atingerii obiectivului său cheie – venirea la putere în Ucraina a politicienilor și forțelor politice loiale Rusiei?

La aceste și alte întrebări raspunde într-un interviu acordat Radio Liberty, politologul ucrainean Andrei Miseljuk, directorul Institutului „Dialog” de Proiectare Social-Politică.

– Dacă comparăm cu campaniile electorale anterioare din Ucraina, acum, desigur, instrumentele și tehnicile influenței rusești s-au schimbat. Ucraina a blocat difuzarea pe teritoriul sau a 73 de posturi de televiziune din Rusia. A disparut accesul liber la rețelele sociale rusești Odnoklassniki, VKontakte, Yandex, Mail.ru, de aceea Kremlinul va paria pe agenții de influență locali. Și principalul lor comunicator in Ucraina este ”cumatrul” președintelui rus, politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk. Direcția principală – să încerce să coordoneze eforturile celor mai puternice două forțe politice pro-ruse: ”Blocul Opoziției” și partidul ”Za jizny” al lui Vadim Rabinovici. În ceea ce privește alte direcții, inclusiv finanțarea de noi partide, nu putem fi siguri 100%…Cred că Rusia va acționa pe mai multe direcții pentru a influența rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare din Ucraina și pentru a asigura o majoritate pro-rusa în noul parlament.

– Despre Medvedciuk, care se întoarce la marea politica ucraineana, astăzi se vorește foarte mult. Care credeți că sunt rolul și posibilitățile sale în Ucraina?

– Rolul sau este semnificativ. După al doilea Maidan și sosirea noului guvern, el a devenit un participant activ din partea Ucrainei la negocierile de la Minsk (responsabil de schimbul de prizonieri – n.r.). Având în vedere trecutul său politic și poziția pro-Kremlin a mișcării ”Alegerea Ucrainei” pe care o conduce, el nu ajungea la Minsk dacă candidatura sa nu ar fi fost impusa de Kremlin. De fapt, mișcarea sa a devenit piesa de rezistenta a Kremlinului in Ucraina. Pare paradoxal că noul guvern ucrainean l-a acceptat imediat pe Medvedciuk în discuțiile de la Minsk. Aparent, presedintele Petro Poroșenko a avut nevoie de cineva în care Kremlinul sa aiba încredere, pentru că el, spre deosebire de președinții anteriori – Viktor Ianukovici, Leonid Kucima – a fost lipsit de dialogul informal cu președintele rus. Iar deciziile ucraineano-rusești, de regulă, au fost luate în spatele scenei, în secret. Și Medvedciuk a devenit un astfel de compromis forțat, cu care Poroșenko a fost de acord la insistentele lui Putin. Acum, rolul lui Medvedciuk este în creștere, fiind vazut de Kremlin ca principalul centru de gravitație pentru toate forțele pro-ruse din Ucraina.

– Pe lângă atacurile cibernetice, crearea și finanțarea partidelor pro-ruse, cum poate influența Rusia alegerile din Ucraina?

„Are o mulțime de optiuni, deoarece agenții ruși de influență sunt adânc infiltrati în structurile guvernului ucrainean și chiar în agențiile de aplicare a legii, în politică. În primul rând, desigur, influența va fi realizată prin partidele pro-ruse, reprezentanții lor în Rada Supremă. Practic, deputații din „Blocul de opoziție” deja ocupa poziții favorabile Moscovei. În al doilea rând, Kremlinul are ca plan destabilizarea Ucrainei in contextul acordării autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, iar acest lucru poate crea fundalul necesar pentru promovarea unui candidat pro-rus în Ucraina. În al treilea rând, destabilizarea în zona Mării Azov si o posibila agravarea situatiei în Donbas, care vor afecta, de asemenea, situația generală din Ucraina. În plus, probabilitatea unor atacuri cibernetice si de sabotaj. Prin urmare, Moscova va folosi un set de instrumente extinse. Sarcina Kremlinului este sa se răzbune pentru înfrângerea din 2014, când, după „revoluția demnității”, a pierdut atât alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare din Ucraina.

– Atlantic Council nu exclude faptul că, dacă un candidat urât de Moscova va câștiga la Kiev, Kremlinul sa organizeze un al treilea Maidan, poate chiar și cu participarea unor formatiuni paramilitare.

– Un astfel de scenariu este puțin probabil. Kremlinul își dă seama că are șanse extrem de mici sa aduca la putere un politician loial. Rușii mizează pe alegerile parlamentare pentru a obține o majoritate pro-rusă în Rada. Prin urmare, nu există forțe motrice pentru un al treilea Maidan.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top