presaOrganizația ucraineana „Krîmski Dom” a prezentat un studiu privind situația culturii ucrainene şi tatare din Crimeea dupa ocuparea peninsulei de catre Rusia.

„Întrucât suntem o entitate publică și ne bazam activitatea numai pe informații verificate, am decis sa efectuam un studiu pentru a examina situația reală a mediului cultural din Crimeea după anexarea peninsulei de catre Rusia”, – a declarat directorul organizatiei, Alex Skorik.

Potrivit lui, studiul constă din două părți. Primul descrie situația limbilor ucraineana si tatara și accesul la presa in limba materna, a doua clarifica atitudinea locuitorilor din Crimeea fata de blocada civila a peninsulei.

Potrivit analistului Alexandr Şulga, de la Centrul de Cercetare SPHERA, majoritatea respondenților din Crimeea considera ca după anexare a fost deteriorata componenta principală a mediului cultural – limba vorbita.

„În ceea ce privește vorbitorii de limbă ucraineană, inregistram o agresiune deschisa fata de acestia și există pericolul chiar a rafuielilor fizice. A fost creat un climat psihologic care impinge limba ucraineană spre utilizare doar într-un cerc restrâns – familie și prieteni”, – a spus el.

În afara de problema utilizarii limbii ucrainene in viata cotidiana, ucraineana a a încetat să mai fie folosita ca limbă oficială, chiar dacă potrivit cu legislația internă, în Crimeea, pe picior de egalitate se afla trei limbi – rusă, ucraineană și tatara crimeeana, a spus Şulga.

Potrivit lui, autoritatile de ocupatie „încearcă să demonstreze loialitatea față de limba si cultura tătară din Crimeea”, dar şi „aici se inregistreaza o deteriorare a situației la nivel oficial si cotidian”. „În special, respondenții vorbesc despre cazuri de agresiune față de cei care vorbesc limba tătară”, – a spus cercetătorul.

Dispare si presa scrisă în limba ucraineană și tătară. „Dacă înainte de ocuparea Crimeei, 15% din presa scrisă era în limba ucraineană, acum nu mai apare niciun ziar in aceasta limba. Un singur ziar a surpavietuit în versiunea electronică” – a spus el.

În ceea ce priveste mass-media de limba tatara, dupa închiderea canalului ATR, a fost creat postul tv „Millet”, finanțat din bugetul federal şi care este un canal exclusiv de propagandă…”, – a spus expertul.

Autoritatile din Crimeea au demarat rusificarea completa a peninsulei. În special, a fost luata decizia de a nu mai forma clase cu predare in limba ucraineana în ciclul elementar. În plus, pentru studiul limbilor ucraineană și tatara în școli au fost prevăzute doar două ore pe săptămână.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to În Crimeea nu mai apare niciun ziar în limba ucraineană

  1. Gogu spune:

    Cand a fost infiintat URSS- ul, politica era pentru inceput ca Uniunea Sovietica este tara popoarelor care o alcatuiesc. Limba oficiala in toate republicile era limba rusa. Al doilea principiu de existenta a URSS era ca pe parcursul timpului, URSS, sa devina tara poporului unic sovietic. Adica sa dispara natiunile si nationalitatilor conlocuitoare si sa ramana o singura natiune, cea sovietica.

  2. Clau spune:

    La rusnaci e metodologia din anii 1800 aplicata in 2015. Atat stiu, atat fac… sunt slugi fii de slugi mancatori de kkt, ei au nevoie permanent de un stapan, tatuc sau tzar care sa aibe un kur cat de mare sa ajunga la toti la lins… Pe ei ii inspaimanta principiile Uniunii Europene, democratia este un cosmar pentru ei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top