EstoniaÎn Estonia, pe 29 august, la ora 13 ora locală, începe prima rundă a alegerilor președintelui republicii, anunță Postimees.

În această țară baltică, președintele este ales de Parlament (Riigikogu), iar pentru a deveni președinte, un candidat trebuie sa adune 68 de voturi, adică două treimi din numărul total al deputaților.

Comisia Electorală a țării a înregistrat în calitate de candidati la președinție în primul tur al alegerilor pe Mailis Reps, Allar Yiksa și Eiki Nestor.

„Toți cei trei candidați sunt cetățeni estonieni prin naștere, au confirmat acordul lor de a candida la președinție și au îndeplinit obligația de a avea sprijinul a cel puțin 21 de membri ai parlamentului”, – a declarat Meelis Eric, președintele Comisiei Electorale din Estonia.

In timpul procedurii, în cazul în care niciunul dintre candidați nu obtine cele 68 de voturi necesare din primul tur al alegerilor, marți, pe 30 august, la ora 12:00 va avea loc cea de-a doua rundă de votare, iar candidații vor fi din nou înregistrati în dimineața aceleiași zile, între ora 8 și 10 dimineata. Se presupune că în a doua runda, Eiki Nestor va fi inlocuit de Siim Kallas.

În cazul în care președintele nu va fi ales nici în al doilea tur, în aceeași zi – marți, ora 16 – va avea loc cea de-a treia rundă a alegerilor în care vor participa doar doi candidați cu cele mai multe voturi.

În cazul în care nici a treia rundă nu ofera un presedinte, se convoca Colegiul Electoral, care este format din 101 de membri ai Riigikogu și 234 de reprezentanți ai consiliilor locale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top