Sukhoi Su-25În timpul Războiului Rece, armata SUA avea în Europa 5.000 de tancuri care aveau ca scop protejarea aliaților săi din NATO. În 2014, numarul de tancuri americane a ajuns la ZERO si abia incepand cu acest an armata SUA a inceput din nou sa trimita in Europa masinile sale de razboi (cateva bucati).

Cei mai mulți oameni cred eronat că, în caz de urgență,  o superputere cum este SUA este capabila in termen scurt sa creasca  substanțial prezența trupelor grele pe continentul european, scrie The Telegraph.

Potrivit fostului comandant suprem adjunct al forțelor NATO, generalul Richard Shirreff, SUA are nevoie de șase luni pana la un an pentru transferul în Europa a unei singure divizii de blindate. Între timp, „majoritatea celor 2.300 de tancuri rusești sunt deja în imediata apropiere a frontierelor europene”, scrie ziarul.

Epoca in care Marea Britanie putea scoate pe campul de lupta sute de vehicule blindate a apus demult. Pentru comparație, în vara anului trecut, în rândurile forțelor armate britanice, mai existau doar 36 de tancuri. Situația pe mare și în aer este un pic mai buna. Dar în unitățile care nu au fost desființate exista o lipsa acută de piese de schimb si personal instruit.

În Spania, din cele 39 avioane de vânătoare Typhoon ale forțelor armate spaniole, doar 6 sunt gata pentru misiuni de luptă. Typhoon

În Germania, doar 42 din 109 de aparate Typhoon sunt capabile să apere spațiul aerian al tarii.

Motivul pentru dezarmarea în masă a forțelor NATO este ca alianța a exclus posibilitatea unui război la scară largă între țările europene. Scopul trupelor NATO a fost redus strict la contracararea teroriștilor și a mișcărilor rebele.

Rusia a mers pe alta cale. După încheierea Războiului Rece, Kremlinul a fost nevoit să înceapă procesul de dezarmare, dar in principal din cauza problemelor economice. În ultimii zece ani însa, Rusia a crescut semnificativ armata, iar generalii ruși isi antrenau trupele pentru posibilitatea unui război. Evenimentele din Georgia în 2008 și din Ucraina – sunt războaiele pentru care Putin s-a pregatit temeinic.

În cazul în care Rusia ataca una dintre țările membre NATO, cum ar fi Estonia, forțele combinate ale aliantei probabil că nu vor fi în măsură să respingă atacul sau, pur si simplu, nu vor ajunge la timp.

În acest caz, liderii NATO se vor confrunta cu o dilemă chinuitoare: fie să folosească armele nucleare ca sa opreasca Rusia, fie sa permita Moscovei sa ocupe una dintre țările aliate si sa asiste la distrugerea NATO.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to The Telegraph: În faţa Rusiei, Europa e aproape dezarmată, americanii sunt departe

  1. didi spune:

    americanii nu au nevoie de tancuri in europa ca sa opuna rezistenta rusiei. doua portavioane in marea nordului si alte doua in mediterana asigura spatiul aerian european fara probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top