Noul guvern lituanian condus de premierul Saulius Skvernelis a fost învestit marți de parlament, cu un program având ca priorități politica de apărare împotriva Rusiei și combaterea inegalităților sociale, transmite AFP.

În favoarea guvernului au votat 86 de deputați, trei au fost împotrivă, iar 40 s-au abținut de la vot.

Saulius Skvernelis, fost șef al poliției și ministru de interne, va conduce un cabinet din care fac parte formațiunea sa, Uniunea Țăranilor și Verzilor (LGPU), și social-democrații (SDE).

În discursul rostit în Sejmas (parlamentul unicameral), el a promis că guvernul va acționa pentru a reduce inegalitățile și a opri emigrarea tinerilor în Occident, precum și pentru ‘continuitate în politica externă’, scrie Agerpres.ro.

‘Dorim ca indicele inegalității sociale să scadă cel puțin la nivelul mediei din UE. Astăzi, rezultatul nostru ne plasează pe locul trei sau patru din coadă’, a afirmat Skvernelis.

Exodul tinerilor, în special în Marea Britanie, a constituit o temă majoră de campanie, într-o țară în care populația s-a redus de la 3,5 milioane de locuitori în 2001 la 2,9 milioane în 2015.

LGPU, cu susținere mai ales în mediul rural, a promis reducerea sărăciei, combaterea alcoolismului, majorarea alocațiilor familiale și modificarea noului cod al muncii, care face mai ușoare concedierile.

Skvernelis a condus lista LGPU în alegeri, fără a fi însă membru al formațiunii.

Guvernul său va trebui să răspundă îngrijorărilor suscitate în regiune de politica Moscovei după anexarea Crimeii și militarizarea accentuată a enclavei ruse Kaliningrad, vecină cu Lituania.

Premierul Skvernelis a promis că în 2018 cheltuielile militare vor ajunge la 2% din PIB.

În noul guvern, portofoliul Externelor revine, ca și în precedentul executiv, social-democratului Linas Linkevicius, cunoscut pentru criticile sale față de Kremlin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top