gazpromUngaria ar putea demara în următoarele şase luni lucrările de construcţie la secţiunea din conducta South Stream de pe teritoriul său, desi proiectul este blocat de UE, care sustine ca acesta incalca prevederile legislative in domeniul energetic.

In plus, diversificarea rutelor de aductiune a gazului rusesc in Europa nu coincide cu noua strategie europeana privind limitarea dependentei energetice de Rusia.

„Am putea începe lucările de excavare în termen de şase luni de acum şi am dori să finalizăm secţiunea din Ungaria până în 2017”, a declarat pentru cotidianul ungar Napi Gazdasag directorul companiei de utilităţi Hungarian Electricity Works (MVM), Csaba Baji.

Compania de stat MVM deţine 50% din acţiunile secţiunii din Ungaria a proiectului South Stream, un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc în Europa, ocolind însă Ucraina. Ungaria vrea să urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se loveşte de rezistenţa exprimată de Comisia Europeană, care consideră că proiectul South Stream nu respectă decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale.

În pofida opozitiei UE, Autorităţile de la Budapesta şi-au exprimat sprijinul faţă de proiectul South Stream, precum şi faţă de alte proiecte energetice convenite cu Rusia, printre care construcţia unui depozit de gaze naturale şi construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks.

La începutul acestei luni, MVM a anunţat că Ungaria va stoca pe teritoriul său 700 milioane metri cubi de gaze naturale pentru Gazprom, pentru a ajuta firma rusească să-şi îndeplinească angajamentele cuprinse în contractele pe termen lung, în situaţia în care vor fi probleme cu rutele normale de transport. În opinia lui Csaba Baji, acest acord de stocare este o dovadă a cooperării la nivel înalt între Ungaria şi Rusia.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Ungaria şi Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20% şi Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa), cu câte 15%.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top