În Rusia se înregistrează deficit de grâu de înaltă calitate, utilizat pentru panificație, potrivit unui document guvernamental pregatit pentru ședința Consiliul Federației, citat de RNS.

Astfel, în ciuda recoltei record de grâu, se observă o deviere spre producția excesivă de cereale furajere și lipsa unor mecanisme care să promoveze producția de soiuri de înaltă calitate, așa-zisul grâu de panificație.

În urmă cu cinci ani, jumătate din recolta de grâu era de clasa a 3-a de calitate, care este folosita pentru producția de pâine. În 2016, proporția de grâu de înaltă calitate în recolta totală a scăzut sub 25 de procente, iar o mare parte din acest grâu este exportat.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au recunoscut că, în anumite regiuni din Rusia, există un dezechilibru în avantajul cerealelor furajere, dar că un deficit „explicit” de grâu pentru pâine nu există. Potrivit directorului Departamentului de Reglementare a Pieței Agricole, Vladimir Volik, putem vorbi doar despre „un deficit de potențial”.

„Potrivit Rosstat, în ciuda creșterii cifrelor privind producția de cereale, pentru producția de pâine se utilizeaza tot mai mult grâu de slabă calitate. Volumul și dinamica „amelioratorilor” și amestecurilor de fainuri în industria de panificație sunt dovezi indirecte a situatiei deplorabile a sectorului de panificație și a creșterii contrafacerii în industrie”, – se arata în documentul citat de RNS.

În 2016, Rusia a realizat o recoltă record de grâu – 73,3 milioane de tone, cu 19 la sută mai mult decât în 2015. Potrivit „Kommersant”, la jumătatea lunii ianuarie, exporturile de grâu din Rusia au ajuns la 16,28 milioane de tone. Cei mai mari cumpărători de cereale din Rusia au fost Turcia, Egipt și Bangladesh. Este de așteptat ca exportul total de grâu în 2016 să se ridice la 28-30 de milioane de tone.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to În pofida recoltei record, Rusia duce lipsă de grâu de panificație

  1. mocanu dan spune:

    STIATI CA GRIUL ORIGINAL ARE BOBUL ROTUND SI SE NUMESTE GRIU DUR SI DA O PRODUCTIE DE MAXIM 1500KG/HA SI SE FOLOSESTE IN SPECIAL LA FABRICAREA PASTELOR?ASAZISUL GRIU ROMANESC(BOB LUNGUIET) DA O PRODUCTIE INTRE 5000/7000LA HA PE CIND IN USA DEPASESTE DE 11000KG/HA.

  2. Clau spune:

    rusnacul nu e hranit, e „furajat”…

  3. bogdan spune:

    Ca la godaci ! Mult si prost…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top