„Se pare că din izbucnirile lui Donald Trump cel mai des trage foloase președintele rus Vladimir Putin”, scrie publicația austriacă Der Standard.

„Toate drumurile duc la Putin”, l-a acuzat pe Trump presedintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelossi, în timpul unei dezbateri despre consecințele retragerii trupelor americane din Siria.

„Nu trebuie să fii un adversar al președintelui pentru a vedea: (…) multe decizii ale lui Trump sunt într-adevăr extrem de benefice pentru Putin. Putin era de mult timp interesat ca SUA sa reduca relațiile sale transatlantice, fapt inițiat de altfel de Trump, precum și de retragerea SUA din acorduri și instituții internaționale, sau motivarea naționalista și protecționista pentru a slăbi UE, cum este și inițiativa recentă a lui Trump în sprijinul „Brexit-ului”. La nivel personal, Trump îl admiră pe președintele rus, despre care în mod repetat a vorbit favorabil” – susține publicația.

„Putin, de asemenea, are numai cuvinte de lauda pentru șeful Casei Albe („excepțional”, ”talentat, fără niciun dubiu”). În analiza pentru clubul de discuții ”Valdai”, analistul politic Andrei Țîgankov susține ca la baza acestei prietenii ”bărbatești ruso-americane” se afla „compatibilitatea psihologică”: ambii sunt lideri autoritari. Diferenta este ca, în Rusia, Kremlinul este atotputernic, în timp ce sistemul politic al SUA stabilește pentru Casa Albă anumite reguli si limite, care au fost în vigoare cel puțin în primii doi ani de președinție „, se spune în articol.

În același timp, și predecesorul lui Trump, Barack Obama, a avut încercări de a crea o bază mai bună pentru relațiile cu Rusia. „Cu toate acestea, administratia sa a eșuat la fel ca si actuala. Faptul ca relațiile dintre cei doi foști dușmani traverseaza sub Trump o fază și mai dificilă, au recunoscut-o în repetate rânduri miniștrii de externe ale ambelor țări: sunt în„ cel mai de jos punct „, a remarcat atât rusul Serghei Lavrov, cât și omologul său de atunci Rex Tillerson.

Ultimul, de altfel, și-a pierdut postul a doua zi după ce a spus despre Rusia ca este „o putere iresponsabilă care aduce instabilitate în lume”.

Pe parcursul anului curent, președintele american a ascultat din ce în ce mai mult propria sa intuiție si a ignorat sfaturile consilierilor. Ca urmare, opiniile personale ale lui Trump patrund din ce în ce mai mult în politica externă a SUA – iar Rusia beneficiaza cel mai mult, afirma Der Standard.

La jumătatea lunii octombrie, contrar opiniei întregului partid republican, presedintele a anunțat retragerea trupelor americane din Siria, oferindu-i astfel lui Putin un dublu cadou: i-a asigurat Rusiei, aliata regimului lui Assad, locul de putere hegemona in Orientul Mijlociu și i-a prostit pe kurzi, care anterior erau aliați ai SUA în Siria și adversar militar al Moscovei.

Anturajul lui Trump promovează acum o teorie a conspirației demult respinsa, potrivit căreia, înainte de alegerile din 2016, serverele democraților au fost sparte nu din Rusia, ci din Ucraina.

„Faptul că ajutorul militar american acordat Ucrainei a devenit brusc subiectul dezbaterii este legat de consilierii pro-Putin, a căror influență la Casa Albă a crescut după diverse schimbari de personal ordonate de Trump. Astfel, simpatia inițială a lui Trump pentru Vladimir Zelenski s-a schimbat în câteva zile în ostilitate. Potrivit relatarilor de presa, motivul schimbarii opiniilor sale a fost presiunea pe care Trump a resimtit-o în conversațiile telefonice susținute cu Putin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to În politica externă a lui Trump toate drumurile duc la Putin

  1. bogdan spune:

    Doi Idioti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top