proteste erevan3Administrațiile regionale din Rusia creează în prezent structuri de reacție rapidă în caz de proteste sociale, destinate să monitorizeze în același timp activitatea civică, relatează vineri cotidianul Nezavisimaia Gazeta.

Deși în momentul de față tendințele de protest se află la un nivel minim, prelungirea crizei ar putea schimba rapid situația în toamnă, scrie Agerpres.

Obiectivul principal al acestor structuri este monitorizarea activității de protest în etapele sale incipiente. Autoritățile ruse încearcă, se pare, să elimine din fașă orice semne de nemulțumire: prin contacte directe cu organizatorii (manifestațiilor) sau prin crearea de tot felul de grupuri de lucru etc.

Potrivit experților, crearea unor astfel de echipe de reacție rapidă este legată de temerile autorităților ruse că apatia populației ar putea să se termine în curând.

Criza cu care se confruntă în prezent Rusia ca urmare a sancțiunilor occidentale și a prețului scăzut al petrolului a afectat cel mai tare bugetele regionale, iar, pe teren, oamenii sunt înclinați să dea vina pe autoritățile locale pentru necazurile lor.

‘Pe fondul căderii economiei și a nivelului de trai, nemulțumirea oamenilor s-ar putea manifesta peste tot în Rusia. Se anticipează proteste la locul de muncă, legate de neplata salariilor, reducerea numărului de cadre medicale etc. Teoretic, astfel de acțiuni se politizează repede, iar crearea unor organisme de monitorizare, conduse de forțele de securitate, arată că autoritățile se pregătesc din timp pentru astfel de evenimente’, a declarat Denis Volkov, expert la centrul independent de studiere a opiniei publice din Rusia, ‘Levada-Țentr’.invatatori proteste

Konstantin Kalacev, de la un think tank de analize politice din Moscova, opinează, la rândul său, că fiecare administrație regională din Federația Rusă studiază în prezent variante de reacție la eventuale proteste și dezvoltă scenarii pentru neutralizarea rapidă a acestora.

‘Guvernul înțelege că fondul de rezervă se va epuiza în curând, iar pentru o reacție în lanț, care ar putea duce la proteste în masă, poate fi suficient și un eveniment minor. Așa că s-au grăbit să organizeze comandamente, încercând să se pregătească în avans’, afirmă și vicepreședintele Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin.

De la sfârșitul anului trecut, Academia Militară a Statului Major General al armatei ruse desfășoară o activitate intensă metodologică în domeniul combaterii ‘revoluțiilor colorate’, după cum a relatat anterior presa rusă.

La sfârșitul anului 2014, președintele rus Vladimir Putin a declarat că puterea de la Moscova trebuie să împiedice ‘orice fel de revoluție colorată’ (‘portocalie’) în Rusia. ‘Pentru noi aceasta este o lecție și un avertisment și trebuie să facem tot ce este necesar pentru ca acest lucru să nu se întâmple niciodată în Rusia’, a avertizat Vladimir Putin, invocând evenimentele din Ucraina, unde președintele Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la sfârșitul lunii februarie 2014 de către o mișcare de contestare, iar forțele prooccidentale au preluat puterea la Kiev.miting-protest-antiputin

În martie 2015, Consiliul științific de pe lângă Consiliul Securității Rusiei a început să pună la punct ‘măsuri de apărare a suveranității țării’, raportând în mod operativ președintelui Putin cu privire la amenințările în curs de apariție.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top