În Rusia se înregistrează 236 de cazuri de prizonieri politici, cifră aflată într-o creştere evidentă comparativ cu anii precedenţi, în contextul unei ofensive a preşedintelui Vladimir Putin împotriva opozanţilor săi, potrivit unui studiu publicat luni de militanţi pentru drepturile omului, transmite AFP.

Studiul realizat de Perseus Strategies, un birou de avocaţi din Washington, evidenţiază faptul că, în realitate, această cifră este probabil „mult mai ridicată”, scrie agerpres.ro.

În februarie 2015 existau 46 de prizonieri politici în Rusia, potrivit unei liste realizate de Memorial, o mişcare a societăţii civile ruse care a sprijinit studiul Perseus Strategies.

Conform cercetării realizate de Perseus Strategies, Rusia a reuşit să întemniţeze opozanţi cu ajutorul unor acuzaţii „în mod notoriu evazive”, cum ar fi cele referitoare la huliganism sau insultarea sentimentelor religioase.

Fostul ministru canadian de justiţie Irwin Cotler, în prezent directorul Centrului Raoul Wallenberg pentru drepturile omului, a afirmat că în Rusia are loc o „incriminare a vieţii cotidiene”.

„Toţi cei care sunt consideraţi ca fiind opozanţi ai regimului sunt pasibili de acuzaţii înscenate”, a susţinut Cotler, care a participat la realizarea studiului.

Cercetarea mai indică faptul că, pe lângă opozanţii politici, autorităţile ruse au în colimator şi lideri ai minorităţilor etnice sau religioase, militanţi pentru drepturile persoanelor LGBT, jurnalişti şi mai nou militanţi ucraineni, după anexarea Crimeii în 2014.

Cotler a apreciat că acest tip de represiune din partea Rusiei, dar şi din partea altor state din ce în ce mai autoritare, este cauzată de „impunitatea” de care aceste state consideră că beneficiază pe scena internaţională.

Conform studiului, cel mai vechi prizonier politic din Rusia este în acest moment Alexei Pichugin, un angajat al fostului gigant petrolier Iukos, arestat în 2003.

Pichugin ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare pe viaţă, pentru mai multe acuzaţii, printre care şi ucidere. Apărătorii săi susţin însă că este vorba de acuzaţii false, destinate să-l afecteze pe şeful Iukos din acea vreme, Mihail Hodorkovski, devenit opozantul cel mai cunoscut al preşedintelui Vladimir Putin din exil.

Conform mamei lui Pichugin, Alla Nikolaevna Pichugina, fiul său suferă de mai multe probleme de sănătate. „Trăieşte într-o celulă minusculă de 16 ani, fără să vadă soarele”, a declarat telefonic, pentru AFP, mama prizonierului.

„Îl ţin închis pentru că vor ca el să depună mărturie falsă împotriva lui Hodorkovski, ceea ce Alexei refuză”, a precizat Alla Nikolaevna Pichugina.

Când vine vorba de bilanţului în materie de respectare a drepturilor omului, Moscova se apără invocând faptul că are concepţii diferite de cele ale Occidentului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to În Rusia se înregistrează 236 de cazuri de prizoneri politici

 1. Ramona Georgescu spune:

  Ar fi interesant ca acei domni sa faca un studiu similar in Romania.Sa vedem cati au fost intemnitati in moduri similare celor din Rusia.

  • Clau spune:

   …bun si ce-ti lipseste sa faci acest studiu? N-ai bani? Te incurca schimbul valutar din copeici in samburi de bostan?

  • bogdan spune:

   Stii vreun caz ? Daca da spune-l ! Daca nu atunci nu mai grohai in gol ! La noi nu sunt impuscati jurnalistii pe strada sau prin scari de bloc nici nu dispar fara urma- atunci cand nu sunt otraviti prin strainatate precum la voi in Porcie…

 2. bogdan spune:

  Astia sunt cei aflati de ONG uri pt ca aveau ceva notorietate sau sunt raportati de familii ! Dar alte sute poate mii care nu sunt raportati de nimeni nici nu apar in asemenea statistici . Sa nu mai spunem de cei care dispar fara urma an de an si care nu-s contabilizati de nimeni deoarece provin de prin zone uitate de lume din fundul Siberiei sau Asiei. Asta e tara Pitikului nebun !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top