Mass-media spaniolă a scris marți despre arestarea la Madrid a avocatului olandez și omului de afaceri Peter Wakkie. El este suspectat de transferul ilegal al activelor din Rusia controlate de compania ZEF+ catre rudele ministrului afacerilor interne al Rusiei, Vladimir Kolokolțev, potrivit El Confidencial.
Publicatia sustine ca Wakkie, printre altele, este implicat în organizarea atacurilor hackerilor asupra SUA în timpul campaniei electorale. Împreună cu el printre suspecți se numara si miliardarul rus Mihail Fridman.
Arestarea olandezului a urmat dupa ce a devenit cunoscut „dosarul lui Trump”, în care Fridman este menționat ca fiind unul dintre mediatorii între miliardarul american și președintele rus, Vladimir Putin.
Arestarea lui Wakkie a avut loc luni, 16 ianuarie, pe aeroportul Barajas din Madrid. Responsabil de operațiune a fost procurorul Jose Gonzalez Grinda, specializat în lupta împotriva mafiei ruse. Wakkie – avocat și om de afaceri, membru in diverse consilii de administratie, între 2011-2012 a reprezentat interesele clubului de fotbal „Ajax”. A fost trimis la Madrid pentru a decide soarta holdingului olandez cu participare spaniolă ZED+. Cazul său este investigat de Curtea Națională de Justiție a Spaniei, organul legislativ care se ocupă cu cele mai grave infracțiuni. După 14 ore de interogatoriu, avocatul a fost eliberat, iar purtătorul său de cuvânt a declarat agenției Reuters că „acuzațiile au fost un fals” și „poliția nu era sigura ce face”.
Potrivit El Confidencial, în 2014, Wakkie era administrator temporar al ZED+, companie specializata în marketing digital și comerț mobil. Retinerea si interogarea sa a fost explicata de faptul că partenerii spanioli ai holdingului, în special, omul de afaceri Javier Perez Dolset, îl acuza pe olandez de infractiuni financiare. Printre altele, Wakkie a contribuit la deturnarea activelor sucursalei din Rusia a ZED+, compania Temafon, a 30 de milioane de euro. Acest lucru a condus la o deteriorare bruscă a situatiei financiare a societății holding și faliment. De asemenea, Wakkie este acuzat ca a impiedicat salvarea companiei de un grup de investitori chinezi. Acest lucru a fost făcut în mod ostentativ, în interesul partenerului rus al ZED+, compania înregistrata in Olanda – VimpelCom (holdingul controlează active de telecomunicații în țări din CSI, Italia, precum și în Asia și Africa).
VimpelCom apartine omul de afaceri rus Mihail Fridman care, potrivit El Confidencial, intenționează să preia controlul ZED+ la pret derizoriu. Totodata, Perez Dolset s-a plâns poliției că computerul său personal a fost spart, iar telefonul a fost interceptat pentru a se obține detalii despre viața sa personala și de a pune presiune asupra sa (kompromat).
Procurorul Jose Gonzalez sustine că oamenii de afaceri din Rusia, în special cei implicati în operațiuni discutabile, „au sisteme cibernetice de securitate foarte avansate, care, în același timp, pot penetra sisteme informatice ale altor companii. Procurorul spaniol sustine ca în Spania doar serviciile de securitate ale statului detin astfel de capacitati tehnice.
Serviciile secrete spaniole au preluat investigatia cazului ZED+ în urma cu aproximativ un an. Agenții au stabilit că Wakkie a primit de la Friedman 50 de mii de euro pe lună pentru serviciile sale. De asemenea, s-a constatat că cele 30 milioane euro din conturile sucursalei din Rusia au fost transferate inițial catre o companie numită Vstrecha, iar apoi „pentru servicii necunoscute”, unei firme ruse, ai carei proprietar este cea mai apropiată rudă a ministrului afacerilor interne al Rusiei, Vladimir Kolokolțev. Ziarul nu menționează numele rudei, dar susține, citând o sursă din serviciile de securitate, ca ar fi fost vorba despre o mită.
La investigarea cazului participă și partea americană – prin FBI – publicația precizând că acest lucru confirmă într-un fel versiunea implicării lui Fridman în atacurile hacker-ilor rusi. Ziarul reamintește că ZED+ a activat și pe piața americană, motiv pentru care compania prezinta un interes deosebit pentru patronul VimpelCom. Anul trecut, ultima a fost obligată să achite SEC o amendă de 835 de milioane de dolari pentru mituirea rudelor președintelui din Uzbekistan.
VimpelCom a achitat amenda, deoarece, scrie El Confidencial, este interesata de continuarea activității pe piața americană.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Da Bogdan ! Exista aici un partid, Podemos, de extrema stanga si cum sunt cam 5 meleoane de someri si restul abia ajung la sfarsitul lunii, imagineaza-ti interesu’ ! astia de la Podemos nici nu ascund simpatia pentru Rusia !
Interesant ! Tocmai Spaniolii reusesc sa dea de itzele acestei afaceri porcesti ! De aici vor iesi foarte multe lucruri la iveala !!