Se crează impresia falsă că pandemia COVID-19 afectează mai puțin Rusia, comparativ cu vecinii săi europeni. Și asta dacă facem abstracție de faptul că în Rusia statisticile sunt „prelucrate” mult mai bine decât sunt deserviți pacienții în spitale”, comentează ziarul elvețian Le Temps situația din Moscova.

„Duminică, Vladimir Putin a repetat din nou că epidemia este „sub control ”, deoarece „au fost luate la timp deciziile corecte”, făcând aluzie la închiderea, pe 30 ianuarie, a frontierei lungi de 4.000 km cu China. Virusul „provine din străinătate”, iar sistemul de asistență medicală este „pregătit”. (…) Televiunile de stat îi bomboardează zilnic pe telespectatori cu citate mesianice din gânditorii „slavofili” ai secolului al XIX-lea (Dostoievski, Odoevski, Kraevski), care descriau „vestul muribund (Uniunea Europeană)” și argumentau că „numai Rusia poate salva pe toată lumea”. Totodata, posurile federale din Rusia au anunțat deja că Rusia a descoprit vaccinul împotriva COVID-19, care este în prezent testat pe animale.

Statisticile oficiale prezintă cifre greu de comparat cu cele afișate de țările din Europa afectate de pandemie, unde se înregistrează mii de infecții. Luni dimineață, în Rusia au fost anunțate 71 de cazuri noi dintr-un total de 438 de persoane infectate cu COVID-19 (mai mult de jumătate dintre ele la Moscova). La o populație de 146 de milioane de oameni. Oficial, nu a fost înregistrată nicio moarte din cauza noului coronavirus.

„(…) Un astfel de show al stabilitatii și unanimitatii ridică îndoieli în rândul populației, care consideră de mult timp minciunile din partea autoritatilor statului drept un fenomen normal. Populatia a trecut prin Cernobâl (1986) și alte evenimente catastrofale (accidentul submarinului Kursk din 2000, doborarea MH-17 în Donbas, în 2014, incendiul de pe un submarin vara trecută și explozia unei misterioase rachete nucleare.) Mass-media oficială este în mod sistematic înglodată de contradicții, minciuni și opacitate ineptă, fapte care sporesc neîncrederea oamenilor“, – spune autorul.

Prin urmare, mulți pun la îndoială veridicitatea datelor oficiale privind pandemia și capacitatea sistemului de asistență medicală de a rezista la acest șoc. Cei mai bogați ruși s-au grăbit să cumpere dispozitive de ventilație mecanică și să se doteze cu adevarate clinici la domiciliu pentru tratamentul COVID-19.

„(…) Vulnerabilitățile apar chiar și în lumea medicală: testele rusești pentru COVID-19 sunt de 10.000 de ori mai puțin precise decât testele utilizate în Europa și SUA. După cum raportează mulți medici ruși pe rețelele de socializare, multe cazuri de coronavirus (inclusiv decese) sunt clasificate drept „pneumonie”, pentru a nu strica statisticile oficiale.

În luna ianuarie 2020, Rosstat, agenția oficială de statistică, a înregistrat o creștere cu 37% a cazurilor de pneumonie, față de ianuarie 2019. Cifrele pentru luna februarie nu sunt încă cunoscute.

„Sunt absolut sigur că există mai mulți pacienți cu COVID-19 decât ar dori autoritățile să admită”, recunoaște Anastasia Vasilieva, șeal sindicatului ”Alianța Medicilor”. „Am impresia că ne consideră idioți”, spune ea, indignată. „Putin este într-adevăr președintele nostru? Suferim de deficit de medici, nu avem mijloace de protecție și ne confectionam singuri măști din tifon. De câte ori i-am rugat sa ne trimita masti? În schimb, trimite ajutor Italiei. Nu-i pasă de propria țară?”

În prezent, în Rusia este dificil să separi adevărul de minciună, mai ales ca autoritatișe nu suporta critica. Autoritatea de reglementare a presei și a internetului – Roskomnadzor – a ordonat postului radio liberal ”Eho Moscvî”, canalului YouTube și rețelelor sociale Instagram și vk.com să șteargă imediat tote informațiile considerate „false” despre COVID-19.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

16 Responses to În timp ce țara îi arde, Putin îi ”salvează” pe alții

 1. yehudy spune:

  un stat corupt este un stat slab! de aceea in rusia vor fi multe victime!

  • yehudy spune:

   un stat corupt este un stat slab! de aceea in rusia vor fi multe victime ale coronavirus 19 din china!
   sa fi creat chinezii virusul special pentru rusi?au creat chinezii specia virusul pentru rusi?

 2. Vali spune:

  ori ce statistica prezentata de rusia se stie ca este deaturata, mincinoasa. se mentine astfel sub jugul putinist o populatie lipsita de reactie si multumita cu ceea ce primeste de la putin.

 3. bogdan i spune:

  Plictiseala mare ! Au disparut trollii kremlinului…or fi murit de foame sau de COVID 19 ! Un lucru bun in oricare din cazuri… 🙂

  • huiova spune:

   Tre sa intelegi si tu guvernarea lu’ putler,incasari din ce in ce mai mici din vanzarea de materii prime(caci din altceva ei nu fac bani) basca lipsa pe zi ce trece a materialului uman de calitate,din ce in ce mai putini rusi de calitate,nu mai sunt ce-au fost odata,iar in plus si buni cunoscatori a Romaniei.

   • yehudy spune:

    draga huiova, cauta tratatul din 1859 de la Aigun!
    o sa afli ce bomba cu ceas ticaie sub fundul rusilor!
    nu spun mai mult ca nu imi publica comentariul!

  • yehudy spune:

   draga bogdane, te inseli!
   te afli pe un site al trolilor rusi! asta este un site rusesc!

 4. bogdan i spune:

  Au dreptate intr-un singur caz – testeaza pe animale…adica pe godaci care sunt cam 140 milioane disponibili….

 5. bogdan i spune:

  Ospiciul Lumea rusa…

  • Petru spune:

   Arde mintea ta bantuita de demoni..

   • ka spune:

    Demonul wuhan trimis de sceleratii chinezi este pe noi toti.1.2miliarde de indieni au intrat in carantina,crezi ca federatia rusa va fi ocolita?Rusia este ingrozita si ea ca si SUA,EU si restul planetei.Nimeni nu a inteles de ce Tramp la investire curta Rusia,Putin nu a crezut ce i-a propus Tramp cu privire la sceleratii din China si uite ca acum vom trage toti ponoasele

   • bogdan i spune:

    Ba voi veti muri de mana Pitikului sau de COVID ! Oricum un lucru bun ! Pieriv-ar rasa inapoiata si criminala !

 6. Dumitrescu spune:

  Ascunderea adevarului este o practica intalnita in toate statele lumii, nu numai in Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top