Cel puțin 170 de militari ruși din Brigada 53 de apărare aeriană, staționați lângă Kursk, s-au aflat în apropierea frontierei ucrainene în ziua prăbușirii avionuui de pasageri ai comapniei Malaysian Airlines, care opera zborul cu numărul MH17, în iulie 2014. Potrivit echipei internaționale de anchetă (Joint Investigation Team – JIT), această brigadă a livrat pe teritoriul separatist sistemul antirachetă ”Buk”, care a doborât avionul de pasageri.

Urmele prezenței militarilor rusi au fost descoperite de Novaya Gazeta, care a studiat documentele Ministerului rus al Apărării. În unul dintre documentele brigăzii Nr.53 se afirmă că, cu două zile înainte de prăbușirea avionului, pe 15 iulie, militarii din Kursk au sosit la baza militară de la Milerovo, lângă granița ucraineană. Acolo au primit rații pentru cinci zile și au fost trimisi într-un alt loc. După aceasta, notează Novaya Gazeta, unul dintre vehiculele brigăzii din Kursk a fost descoperit pe teritoriul ucrainean.

Un alt document arata că, cu trei săptămâni înainte de tragedie, la 23 iunie 2014, se transmitea ordinul de asigurare  a transferului echipamentului brigăzii 53 de la Kursk la granița cu Ucraina.

Din telefonograma armatei ruse, care a ajuns la dispoziția ziarului, rezultă că transportul echipamentului brigăzii 53 din Kursk urma sa fie efectuat de Brigada 69 Logistică. Aceeași unitate a apărut în ancheta grupului de cercetare Bellingcat privind transportul sistemului „Buk” pe teritoriul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat investigația Novaya Gazeta. Aminitim ca Rusia a negat categoric implicarea sa în accidentul aviatic din Ucraina.

Avionul companiei Malaysian Airlines, care efectua zbor MH17, s-a prăbușit în regiunea Donetk din Ucraina la 17 iulie 2014. Toți cei 298 de oameni aflati la bord au fost uciși. Echipă internațională de investigare (JIT) a ajuns la concluzia că avionul a fost doborât de un sistem antirachetă ”Buk”.
În mai 2018, JIT a prezentat un raport care arată că sistemul Buk, a cărui rachetă ar fi fost doborat avionul de pasageri Boeing, a sosit în Donbas de la unitatea Brigazii 53 antiaeriane a Forțelor Armate ale Rusiei, desfășurata permanent lângă Kursk. Armamentul a fost localizat pe teritoriul controlat de separatiștii din Donetk, iar după doborarea avionului de pasageri a fost repatriat in Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to În ziua doborârii MH17, unitatea de apărare aeriană acuzată de tragedie era în apropierea graniței cu Ucraina

  1. bogdan spune:

    Daca pana si Novaya Gazeta a prezentat documente…Inca nu au inchis redactia aia porcii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top