Rusia intenționează să apere ”independența Lunii” în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) și va prezenta spre dezbaterea ONU un proiect de rezoluție care sa interzica SUA si altor parti interesate sa extraga resurse pe Luna si oricare alt corp ceresc.

Acordul suplimentar la „Tratatul privind spațiul cosmic” pregătit de Rusia prevede aplicarea obligatorie a  rezoluției sale. În cazul adoptării, interdicția deja existentă privind ”naționalizarea” obiectelor spațiale și a resurselor acestora va deveni obligatorie pentru toate țările Pământului, fără posibilitatea de a eluda legislația internațională la nivel național.

Moscova propune interzicerea pentru naținile pamantului sa ocupe obiecte spațiale și sa extraga resurse în favoarea economiilor naționale individuale.

Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a anuntat că această inițiativă va fi introdusă în aprilie 2018 în cadrul unei reuniuni a Comitetului juridic al ONU pentru spațiul cosmic.

„Tratatul privind spațiul cosmic“, care reglementează principiile activitatii statelor Pământului în explorarea și utilizarea spațiala, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești, a fost semnat de SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică la 27 ianuarie 1967. În prezent, peste 100 de țări ale lumii sunt părți la acest tratat. Acest document interzice plasarea pe orbită, pe Lună sau pe orice alt corp ceresc, inclusiv pe stațiile spațiale de arme de distrugere în masă. Tratatul precizează că niciun stat nu poate deține un corp spațial sau parte a acestuia și interzice, de asemenea, utilizarea Lunii în scopuri militare și pentru crearea bazelor militare. Dar, acordul nu menționează interdicția pentru exploatarea resurselor naturale.

La 18 decembrie 1979, în plin Război Rece, membrii ONU au fost invitați să încheie un acord suplimentar privind activitățile statelor pe Lună și pealte organe cerești. Acesta prevedea interzicerea pentru țari sa deține Luna și spațiul circumlunal. Astfel, asupra Lunii și celorlalte corpuri din spatiu ar fi extinsa funcționarea dreptului internațional. Ar fi proclamat principiul egalității în drepturi a tuturor națiunilor Pământului pentru explorarea Lunii și a corpurilor cerești, precum și principiul inadmisibilității pentru orice stat sa impuna suveranitatea sa asupra oricărui corp ceresc.

Cu toate acestea, spre deosebire de „Tratatul privind spațiul cosmic”, Statele Unite și URSS au refuzat să ia în considerare acest acord. Nici membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, nici țările care dezvolta programe spațiale nu l-au ratificat. Astfel, acest acord nu are forță juridica.

În 2015, SUA au adoptat Legea privind ”Capacitatile competitive în lansările comerciale și spațiale”, care a revizuit efectiv legislația internațională privind extragerea resurselor în afara Pământului.

Legea le-a oferit companiilor americane dreptul de a extrage, deține, transporta și de a vinde resursele altor corpuri din spatiu. Astfel, SUA si-au oferit dreptul de a construi pe Lună mine de extragere a heliului, nichelului, aurului etc.

Amintim ca președintele american Donald Trump a ordonat agenției aeronautice americane NASA să elaboreze un plan pentru a relua trimiterea de misiuni cu echipaj spre Lună. Acest lucru se întâmpla la 45 de ani de la misiunea „Apollo-17”, în cadrul căreia a fost efectuată aselenizarea unei nave cu echipaj uman pe satelitul Pământului.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

9 Responses to Incapabilă să ajungă la resursele de pe Lună, Rusia vrea să-i proclame ”independența”

 1. bogdan spune:

  Porcii nu-si pot proclama independenta nici macar fata de Putler sau materiile lor prime ! USA este SF pt o tara asa de inapoiata ! Oricum cine-i intreaba pe ei ?!?

 2. Basarabia e Romania spune:

  Ia sa vedeti dumneavoastra daca puteau ei merge pe luna…….trimiteau trupe imediat si spuneau ca in conformitate cu prelungirea peninsulei Kamthatca luna apartine natural „lumii ruse” si ca erau deja cateva celule vii acum cateva milioane de ani care aveau furma si nucleu rus…..(;-))))
  Sunt dusi rau si tot timpul la furat….ar fura si luna de pe cer dar nu pot ….

 3. Clau spune:

  strugurii astia…d’aia rusnacul prefera esenta de paducel… si daca sta „tolanit” in mocirla nici nu se vede ca e rupt in kur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top