taliban-stinger -soldiers„Rușii vor să-i atragă de partea lor. La fel si chinezii și iranienii.  Talibanii, pe care americanii și britanicii de 15 ani încearcă să-i infranga, se bucura de o „popularitate” tot mai mare în rândul marilor puteri, care vad în miscarea jihadista un valoros aliat „- scrie The Independent.

Moscova vrea să lucreze cu talibanii, multi dintre ei fiind fiii mujahideenilor cu care Rusia a dus un razboi sângeros timp de zece ani. Acum, insurgenții afgani lupta cu înverșunare împotriva ISIS pentru supremație in randul jihadiștilor afgani.

„Rusii insista ca legătura lor cu talibanii este redusa la un schimb de informații, dar unii comandanți talibani din nordul Afganistanului sustin că au primit arme din Rusia prin intermediul Tadjikistanului – o fostă republică sovietică cu guvern pro-rus. Se spune chiar că, în capitala Radjikistanului, Dushanbe, au avut loc negocieri dintre ruși și talibani”- scrie publicatia.

Potrivit forțelor de securitate afgane, transferul de arme ar fi avut loc în schimbul a patru polițiști de frontieră tadjici, capturati de talibani, iar negocierile au fost conduse de Tahir Shamalzay, fratele fostului comandant al talibanilor. Partea tadjică neagă ca un astfel de schimb ar fi avut loc.

„Se spune ca domnul Shamalzay a vizitat recent si China unde s-a intalnit cu oficialii chinezi – continuă corespondentul. Guvernul chinez, îngrijorat cu privire la posibilitatea unei invazii islamiste, a sugerat guvernului afgan ca ar putea oferi sprijin în domeniul securității. Potrivit unor surse diplomatice, Beijingul a cerut şi pakistanezilor să se ocupe de clivajul in cadrul „Talibanilor”, care a avut loc anul trecut, dupa ce s-a aflat despre moartea lui Mullah Omar”.

„Ţările care sunt accesibile pentru ISIS trebuie să ia în considerare toate metodele de luptă împotriva terorismului” – a spus Chunsyan Zhang, prim-secretar al regiunii autonome Xinjiang-Uygur din China.

„De altfel, Iranul deja ii foloseste pe „Talibani” in acest scop, potrivit agențiilor de informații afgane și occidentale – spune articolul… Acum, oficialii afgani spun că Iranul ii inarmeaza pe talibani si chiar in pregateste in tabere din Teheran, Mashhad și Zahedan. Teheranul este convins că principalul sau dușman – Arabia Saudită – finanțeaza ISIS”.

Autorul reamintește că, în cursul pregătirii invaziei din 2001, Iranul a oferit americanilor informații valoroase despre pozițiile strategice ale talibanilor. Apoi, președintele George W. Bush a numit Iranul parte dintr-o „axă a răului”, împreună cu Coreea de Nord și Irakul lui Saddam Hussein.

În prezent, americanii coopereaza din nou cu Iranul în Irak, în lupta împotriva inamicului comun.

„Pana la urma, se pare ca războiul cu ISIS impune cele mai ciudate alianțe” – conchide autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Independent: Rusia a livrat arme mişcării Taliban prin intermediul Tadjikistanului

 1. yehudy spune:

  drraga ivan, trebuie sa fii totusi mandru ca un adevarat rus: ginerele lui putin a devenit miliardar in euro la cateva zile dupa nunta 🙂
  in atentia tuturor ivanilor 🙂
  salariul mediu din rusia este de 80 de euro 🙂
  salariul minim pentru ultimul muncitor necalificat care da la lopata in Romania este de 260 de euro 🙂
  inghite realitatea asta, draga ivan: ultimul necalificat din Romania are un salariu de peste 4 ori mai mare decat salariul mediu din rusia 🙂
  inginerii rusi sunt mai prost platiti decat necalificatii care sapa santuri in Romania 🙂
  draga ivan, nu ai inteles nimic din istorie: urss-ul s-a dezintegrat din cauza unui razboi economic 🙂
  la fel, rusia se va dezintegra din cauza unui razboi economic 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top