Strategia Kremlinului prevede preluarea controlului pieței mondiale a uraniului, iar una din etapele punerii în aplicare a acestei strategiii era achiziționarea companiei canadiene Uranium One, este concluzia rezultată din materialele informatorului FBI, fost consilier american al Tenex, filiala a companiei ruse de stat „Rosatom“.

Documentele au intrat în posesia ziarului The Hill, care în urmă cu câteva săptămâni a publicat primul un articol cu ​​privire la investigarea activităților ilegale în Statele Unite ale reprezentantului „Rosatom“ – Vadim Mikerin.

Conform documentelor citate, „Rosatom” a încercat să încheie contracte de mai multe miliarde de dolari pentru livrarea de uraniu în Statele Unite, în speranța că astfel ar putea deveni furnizor strategic al centralelor nucleare din SUA și sa puna astfel America în dependența de livrările rusești. Achiziționarea de catre „Rosatom“ a companiei canadiene Uranium One, care deținea circa 20 la suta din depozite de uraniu din SUA în 2010, făcea parte din strategia de a prelua control asupra pieței mondiale de uraniu.

În primul articol, publicat în urma cu o lună, The Hill a raportat că FBI a efectuat o ancheta penală în legătură cu activitățile reprezentantului companiei Rosatom în SUA. Interesant este ca investigația FBI nu a împiedicat autoritățile americane sa autorizeze vânzarea Uranium One catre Rosatom.

Întrebarea de ce reprezentanții diferitelor agenții federale care au avizat această afacere nu au acordat atenție investigației, care a dus în final la proces și condamnarea la închisoare a lui Mikerin, este acum pusa de mai mulți parlamentari și analiști. Între timp, procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a anuntat ca intentioneaza sa numeasca un procuror special pentru a investiga detaliile acestei tranzacții. Totodata, fostul informator FBI, William Campbell, va fi audiat în curând la o Comisie a Congresului SUA.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Informator FBI: Kremlinul dorea să controleze piața globală a uraniului

  1. bogdan spune:

    Acum mai controleaza doar piata Vodcii..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top