Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

Poziția președintelui Interpol a devenit vacantă după ce reprezentantul Chinei, Meng Hongwei, a dispărut în timpul unei vizite în patria sa și apoi a demisionat în legătură cu investigarea acuzațiilor de corupție inițiate împotriva sa în China.
După demisia lui Meng Hongwei, Kim Jong Yang, care a deținut anterior funcția de vicepreședinte al organizației, a devenit șef interimar al Interpol.

„Vulpea în cotețul cu găini”

Știrile despre posibila numire a lui Prokopciuk la postul de șef al Interpolului au fost întâmpinate cu opoziție furtunoasă din partea unor țări occidentale.

Câțiva senatori americani au emis o declarație comună în care au spus că „alegerea generalului Prokopciuk în funcția de președinte al Interpolului, este asemănător cu a pune o vulpe șefă în cotețul cu găini”.

Marți, postul de televiziune american CNN a anunțat că senatorul republican Marco Rubio a inițiat demersuri, prin intermediul Departamentului de Justiție și al Departamentului de Stat, să facă lobby direct la țările membre ale Interpol pentru a respinge candidaturla lui Prokopciuk.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul „sprijină cu tărie” candidatura lui Kim Jong Yang.

Și Marea Britanie s-a pronunțat hotărât împotriva lui Prokopciuk, susținand ca alegerea unui rus la  șefia Interpol ar fi „o insultă pentru victimele atacului chimic din Salisbury”.

Cea mai puternică opoziție în această privință a fost exprimata de Lituania: marți, parlamentul acestei țări a adoptat o rezoluție potrivit căreia țara va părăsi Interpol în cazul în care Prokopciuk va fi ales președinte.

Și ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a declarat că Ucraina ar putea suspenda calitatea de membru al Interpol dacă reprezentantul Rusiei va conduce organizația. Prokopciuk, deși este etnic ucrainean (fratele sau este reprezentantul Ucrainei la OSCE), este respins de Ucraina din cauza trecutului sau in cadrul Serviciului de Informatii Externe al Rusiei.

În acelasi timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Rusia, Irina Volk, a făcut apel la politicienii occidentali sa inceteze „campanie de discreditare a candidatului rus”.

la rândul sau, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a acuzat senatorii americani de încercarea de a interveni în procesul alegerilor de la Interpol.

Care sunt atribuțiile șefului Interpol?

Președintia Interpol este în mare măsură o poziție simbolică. Conform regulamentelor Interpol, presedintele trebuie să prezideze și să conducă dezbaterile ședințelor Adunării Generale și a Comitetului Executiv, să monitorizeze respectarea de către Interpol a deciziilor celor doua si ori de câte ori este posibil, să mențină o comunicare constantă directă cu secretarul general al organizației.

Conducerea și coordonarea operațională a Interpol între țările membre sunt realizate de un alt organism, Secretariatul General. El este condus de reprezentantul german Jürgen Stock (din 2014).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Înfrângerea Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un coreean

  1. bogdan spune:

    Un lucru normal !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top