Probabil ca după un timp va fi posibil să judecam dacă a fost înțeleaptă sau nu decizia președintelui rus Vladimir Putin de a transforma comerțul de gaze în instrument de geopolitică, potrivit Frankfurter Allgemeine.
Predecesorii sovietici ai lui Putin au abordat această problemă cu mai multă precauție: în ciuda diferențelor semnificative cu Occidentul, liderii comuniști probabil că au înțeles că joaca de-a geostrategia cu principala sursa de venit este periculoasa in primul rand pentru furnizor.
Acum, indiferent ce ar spune Putin, este clar ca renuntarea la South Stream reprezinta o înfrângere personala a sa.
Proiectul „South Stream” a fost conceput pentru a permite gazului rusesc sa ajunga in Europa ocolind Ucraina si sa mentina statele balcanice în lesa Moscovei. In plus, proiectul era menit sa puna piedici in construirea conductei de gaz europene Nabucco. Putin a reușit să realizeze doar o tinta, Nabucco nu a fost construit, insa gazul caspic totusi va curge în Europa pe alte conducte.
Pentru europeni, încetarea proiectului” South Stream” inseamna altceva: dependenta de tranzitul prin Ucraina. Întreruperi ale fluxului de gaze au avut loc si în trecut din cauza disputelor dintre Moscova și Kiev, dar acum Ucraina este in razboi, iar viitorul politic este incert. Asta inseamna ca UE este obligata să investească mai mulți bani și capital politic în Ucraina pentru a-si asigura linistea la capitolul tranzitului de gaz rusesc.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.