ArmenÎn ciuda muncii epuizante, chirurgul Armen Nikogosian rămâne optimist. După ce a schimbat confortabilul birou dintr-o clinica din Siberia pe un cort medical în piata Euromaidan din Kiev, doctorul de origine armeana a ajuns pe front. Armen este un voluntar încrezător în victoria armatei ucrainene si povesteste ca a juns in miezul luptelor odata cu primul batalion ar Gărzii Naţionale.

Dupa ce s-a terminat cu Maidanul, am fost repartizat în Mezhygorye, unde se plănuia deschiderea unui spital. La acel moment se forma primul batalion al Gărzii Naționale. Pe multi dintre voluntari i-am cunoscut personal. Când au fost trimisi in zona de razboi, am decis să merg cu ei pentru ca doctorul care le-a fost alocat a refuzat sa mearga. Asa am ajuns, pe 1 mai, în miezul luptelor„, – spune doctorul.

Ajungând pe front doctorul Nikogosian si-a dat seama că armata duce lipsuri grave la capitolul asistenta medicala militara.
Nu erau medicamente de niciun fel. Ulterior am apelat la ajutor din partea privatilor si am inceput sa ne punem pe picioare. Mai aveam crize de hemostatice, dar acum problema a fost rezolvată. Mai mult decât atât, mașina noastră poate servi şi ca sala de operatie, fapt care ne ajuta sa salvam vieti chiar la fata locului, in zonele de lupta, mai ales in cazurile cu răni de șrapnel, cand interventia imediata face diferenta intre viata si moarte.”

La început, spune neurochirurgul, am muncit  săptămâni in sir fara pauza  atât de mare era afluxul de răniți. De multe ori a trebuit să lucreze sub muzica” gloantelor și a mortierelor.

doctorul erouRănitii erau adusi efectiv cu orice, uneori chiar pe TAB-uri. Se intâmpla sa fiu nevoit sa plec personal după ei. În acel moment disparea sentimentul de teamă. Mă gândeam numai la cati baieti voi putea scoate de sub focul gloantelor. Intr-o zi separatistii au au început să tragă cu tancuri spre un post din apropierea Slovianskului, baietii noștri m-au sunat și mi-au spus că au multi raniticu asistentul am luat mașină și am plecat dupa raniti pe care i-am scos de sub tirurile tancurilor ... am reusit sa salvam atunci 28 de oameni„.

Doctorul Armen spune ca in zona de razboi exista o acuta lipsa de „medicina oficiala”. Principalul ajutor sanitar vine de la voluntari și ucrainenii de rând:
Acum avem de toate, asiguram cu medicamente si alte spitale. Oamenii cred în mine și primesc ajutor inclusiv din strainatate…. din America, Israel, Franța. Permanent ma intreaba oamenii pe Facebook cu ce ne pot ajuta”.

Doctorul voluntar a avut si intalniri cu separatistii. Din fericire, totul s-a terminat cu bine.

Cei care lupta aici trateaza cu respect corpul medical. Indiferent din ce tabara esti. Intr-o zi ne-am blocat cu masina in noroi. Soferul a plecat dupa ajutorși am ramassingur. Dintr-o data au oprit niste masini cu militanti inarmati. S-au uitat la mine si mi-au spus ca m-au văzut la televizor, dupa care m-au intrebat dacă am nevoie de ajutor. Mi-au scos mașina din noroi „, spune Dr. Nikogosian.

Potrivit lui, în ciuda tuturor dificultăților, moralul soldaților ucraineni este ridicat. Am auzit doar plângeri la adresa conducerii militare.

De exemplu, cu ambulanta mea ajung in locuri unde comandanții militari cu transportoare blindate nu au curajul sa ajunga: Este ciudat, cum Armen cu rabla lui ajunge la noi, și comandatii cu blindate nu reusesc„? – reda Armen Nikogosian nemultumirea soldatilor.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top