Izolată în plan internațional ca urmare a sângerosului conflict militar din Donbass, Rusia ar putea fi un partener de negociere pentru Japonia în viitorul apropiat, în vederea încheierii unui acord de pace, dacă cele două părți vor găsi o soluție amiabilă în ceea ce privește Insulele Kurile.
Acest teritoriu luat Japoniei la sfârșitul celui de-al doilea război mondial de către URSS, reprezintă în momentul de față o problemă geopolitică, între cele două superputer,i prin poziția acestuia la Oceanul Pacific.
În acest sens, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat (PLD) din Japonia, Masahiko Komura, a declarat, marți, că șeful Executivului de la Tokyo, Shinzo Abe, analizează posibilitățile de a încheia un acord de pace cu Rusia și așteaptă pentru a discuta despre aceasta cu președintele rus, Vladimir Putin,informează interfax.ru.
Potrivit jurnaliștilor niponi, în cadrul unei întrevederi cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin, Masahiko Komura a transmis mesajul premierului japonez pentru Vladimir Putin.
„Noi am vrea să încheiem un acord de pace și să soluționăm problema teritorială și, de aceea, noi am vrea ca președintele Putin să vină în Japonia. Prim-ministrul, Abe, are intenții foarte serioase în legătură cu această problemă”, a afirmat liderul PLD.
La rândul său, liderul de la Kremlin, a declarat recent că Rusia este pregătită pentru un dialog cu Japonia, dar la acest moment problema este practic „conservată”, la inițiativa părții japoneze.
De asemenea,Vladimir Putin a mai spus că anexarea Crimeii nu va schimba poziția Rusia privind problema teritorială și implicit cu acordul de pace cu Japonia.
Potrivit acestuia , aceste insule au ajuns în componența Rusiei în urma celui de-Al Doilea Război Mondial și dreptul Rusiei asupra acestor teritorii nu poate fi contestat.
În momentul de față, Japonia cere în mod imperativ, pentru normalizarea relaţiilor bilaterale, retrocedarea insulelor Kunashir, Iturup, Shikotan şi Habomai.
Kremlinul dorește să reînarmeze Kurilele până în 2016
Conștienți de poziția geostrategică a Insulelor Kurile la Oceanul Pacific, oficialii Kremlinului au declarat, recent, că vor pune în aplicare un plan strategic de reânarmare a insulelor până în 2016 deși sunt în diferend teritorial cu Japonia.
La rândul său, ministrul nipon de Externe, Fumio Kishida, a cărui ţară s-a aliniat poziţiei occidentalilor, condamnând politica Moscovei în Ucraina, a anunţat recent, că va amâna o vizită în Rusia.
De asemenea, Statele Unite au considerat necesară reafirmarea, la începutul lunii, a susţinerii militare a Japoniei.
Ministerul rus al Apărării a adoptat un plan detaliat de construire a unor infrastructuri militare pe Insulele Kurile de Sud, revendicate de Japonia, după ce acestea au fost anexate de către fosta Uniune Sovietică în 1945.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Japonia nu va vedea prea curand Kurilele.
Cum ar fi pentru Putka: „am luat Crimeea, dar cedam Kurilele”??? 🙂