NUCLEAR MISSILE„Vladimir Putin a amenințat că va recurge la confruntarea nucleară în regiunea Mării Baltice pentru a convinge NATO să se îndeparteze de granița rusa”- scrie ziarul The Times, citând informații obținute despre o presupusă întâlnire secretă dintre reprezentanții serviciilor de informații ruse (FSB) și americane (CIA).

Potrivit ziarului britanic, partea rusă a declarat că Putin este gata să dea un răspuns puternic dacă NATO va continua să întareasca  forțele sale în statele baltice. În acest sens, reprezentantii FSB ar fi oferit „o lista întreagă de măsuri – de la nucleare la non-militare”, – spune publicația.

Articolul menționează că ministrul rus de externe Serghei Lavrov ar fi instruit personal pe membrii serviciilor speciale ruse care au participat la reuniune, cu privire la ideile care ar trebui transmise omologilor americani. The Times mai scrie că pozitia partii ruse în aceste negocieri a fost exprimata cu aprobarea lui Vladimir Putin.

Ziarul notează ca au fost citate cel puțin trei factori care pot duce la o confruntare directă între Rusia și SUA.

În primul rând, este vorba despre orice tentativă de a redobandi peninsula Crimeea de catre Ucraina. Aceste tentative vor fi replicate în „forța, inclusiv prin utilizarea de arme nucleare” – scrie ziarul.

În al doilea rând, furnizarea de arme Kievului de catre NATO va fi văzută ca un atac asupra granițelor ruse. Potrivit The Times, reprezentantii ruși a spus că va fi cerut un răspuns puternic „la astfel de acțiuni”.

În al treilea rând, este vorba despre statele baltice. Serviciul secret rus a spus că acum vad în regiune „aceleași feomene care existau în Ucraina atunci cand Rusia s-a decis să ia măsuri de retorsiune”, scrie The Times.

Partea americană consideră că, în ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei pentru acțiunile din Ucraina, Moscova încă are în vedere „optiunea Baltică.” Americanii mai subliniază că, în acest caz, Rusia va recurge la măsuri de destabilizare a țărilor din regiune, insa ca implicarea Moscovei va fi mai greu de dovedit decât în ​​Ucraina.

Oficialii serviciilor secrete amerciane cred că Rusia se va abține de la utilizarea de trupe și tehnica militara grea în favoarea altor mijloace, care nu vor oferi NATO pretext pentru folosirea forțelor sale armate. În special, este vorba despre utilizarea în acest scop a populației vorbitoare de limbă rusă din aceste țări.

Astfel, orice răspuns NATO va prezenta alianța in calitate de „agresor în raport cu minoritățile vorbitoare de limbă rusă din statele baltice”. Oficialii americani cred că această situație va reprezenta o amenințare mult mai mare pentru SUA, comparativ cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top