Putin Erdogan1Principalul rezultat al întâlnirii presedintelui Vladimir Putin cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan a fost decizia privind deblocarea proiectului de conducta Turkish Stream, precum și acordarea CNE „Akkuyu” a statutului de investiție strategica a Turciei, scrie presa rusa potrivit „Zagolovki.ru”.

Astfel, publicatia RBC sustine că Putin și Erdogan au căzut de comun acord în ceea ce priveste reluarea activității tuturor formatelor de negociere, înghețate în urma crizei relatiilor, inclusiv la nivelul șefilor de stat. Publicația notează că reconcilierea dintre cei doi șefi de stat a avut loc. Dar, persistă divergentele în problema Siriei, care rămâne în prezent subiectul numărul unu în politica externă pentru Moscova și Ankara.

”Relațiile vor fi restaurate treptat”, a spus Putin. El a explicat că, în viitorul apropiat, ar putea fi reluate zborurile charter spre Turcia si negocierile cu privire la regimul de vize (Rusia a introdus obligativitatea vizelor pentru cetățenii turci după incidentul cu avionul doborat) și va discuta problema eliminarii restricțiilor privind angajarea lucrătorilor turci.

Ministrul Dezvoltării Economice din Rusia, Alexei Uliukaiev, a declarat reporterilor că până la sfârșitul anului ar putea fi anulat embargoul asupra produselor agricole din Turcia, precizand ca Moscova deja a ridicat interdicția privind vânzarea de pachete turistice pentru ruși.

Uliukaiev mai spune ca, pentru restabilirea volumului comerțului de dinainte de criza, vor fi necesari circa doi ani, scrie „Kommersant”. Cu toate acestea, Erdogan s-a aratat foarte optimist și a spus că Rusia și Turcia tind din nou spre o cifra de afaceri in comert de 100 miliarde de dolari.

Atenția principală a fost acordată de cei doi președinți proiectelor  „Turkish Stream” și Centrala Nuclear-Electrica „Akkuyu”, sustine RBC. La conferința de presă de după întâlnire, Erdogan a anunțat că Turcia este pregătită să pună în aplicare proiectul conductei de gaz și cel al CNE „Akkuyu”, adăugând că va accelera proiectele. Pentru unul dintre obiective, Erdogan chiar a acceptat să acorde statutul de investiție strategica, cu toate beneficiile care rezulta, scrie „Nezavisimaia Gazeta”.

Potrivit „Kommersant”, președinți au discutat și despre sectorul turismului: în 2014, Turcia a fost vizitata de 4,4 milioane de ruși, în 2015 – de 3,6 milioane, iar în  ianuarie-aprilie a acestui an – de numai 97 de mii de oameni. Pres arusa prezinta chiar calcului Kremlinului privind piererile Turciei din reducerea fluxului turistic din Rusia în prima jumătate a anului 2016 – 840 de milioane de dolari.

De asemenea, Vladimir Putin a dat asigurări că, în viitorul apropiat, Federația Rusă va fi în măsură să reia zborurile charter spre Turcia.

Putin ErdoganChestiunea siriană nu a fost discutată în prima parte a negocierilor, fiind lăsata pentru runda de seara, spune RBC. Recent, Erdogan a insistat că rezolvarea problemei siriene „nu se poate face fără implicarea Rusiei”.

„Kommersant” scrie că, în timpul conferinței de presă comune, Erdogan, în mod constant, la dezmierdat pe Putin cu „dragul meu prieten”, sau „fratele meu cel mai apropiat”, facand apel la ”relațiile frumoase din trecut” și ”excelentele perspective”. El și-a exprimat speranța că, urmare a unor măsuri comune, „axa prieteniei” între Moscova și Ankara va fi restaurata. Auzind „axa prieteniei”, unii membri ai delegației ruse au zâmbit involuntar.

Totodata, presa rusa mentioneaza ca cei doi nu au discutat cauza răcirii relațiilor (doborarea aeronavei ruse Su-24). La începutul conversației cu Erdogan, Putin a spus doar „tragedia bine-cunoscuta”, după care relațiile dintre țări „s-au degradat”. Erdogan a declarat la conferința de presă că negocierile au loc pentru prima dată „după evenimente”.

Ministrul Dezvoltării economice din Rusia, Alexei Uliukaiev a declarat reporterilor că, contrar așteptărilor, problema platii unor compensații pentru avionul doborat de turci nu a fost discutată. Amintim, anterior, Kremlinul a mentionat problema compensarii drept una dintre condițiile necesare pentru restabilirea relațiilor (împreună cu scuzele din partea turca).

Cu toate acestea, la întâlnirea de la Sankt-Petersburg, cei doi președinți au preferat să vorbească in fata camerelor despre subiectele placute. Putin s-a laudat că a fost „unul dintre primii” lideri internaționali care și-a exprimat sprijinul pentru omologul său turc în legătură cu tentativa de lovitura de stat. „Este poziția noastră de principiu pe care noi o respectam întotdeauna împotriva oricăror tentative de acțiuni neconstituționale”, – a explicat Putin apelul său telefonic către Erdogan.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top