invazia omuletilor verziMai mult de 100 de intelectuali, jurnaliști, scriitori, activiști sociali, preoți și sportivi cehi și slovaci au semnat o scrisoare deschisă către liderii UE, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, cu apelul sa nu repete eroarea unui „acord de la München” din 1938 și să acorde Ucrainei tot ajutorul militar și economic necesar, scrie Interfax-Ucraina.

În declarația publică postata pe site-ul „support-ukraine.org” si intitulata „În Europa e război: nu repetați trădarea de la München din 1938,” pregătita pentru comemorarea a 76 de ani de la invazia lui Hitler a Cehoslovaciei în 1939, intelectualii și-au exprimat îngrijorarea că, în ciuda războiului pe care Rusia l-a declansat împotriva Ucrainei şi care deja a rapit vietile 6.000-50.000 cetățeni ai Ucrainei și Rusiei, liderii aleși democratic din Occident continuă politica de conciliere.

„Agresiunea unui stat străin asupra teritoriului unui alt stat suveran ei numesc „conflict” sau „situație”, iar concesiile facute agresorului sunt denumite „soluții diplomatice”.”

„În 1938, la Munchen, Marea Britanie și Franța – atunci aliații Cehoslovaciei – cu acordul tacit al celorlalte democrații au trădat Praga și, sub pretextul protejării minorității germane, i-au permis lui Adolf Hitler să ocupe o parte semnificativă a teritoriului țării…Premierul de atunci al Marii Britanii, Neville Chamberlain a sărbătorit evenimentul tradarii la Londra, fluturând o bucată de hârtie cu cuvintele despre „pacea vremurilor noastre”. Istoria în curând a demonstrat naivitatea acestei poziții. Dar pâna atunci, capacitatea industrială și resursele umane ale candva democratei Cehoslovacii au fost deja integrate pe deplin mașinii de război a lui Hitler „- amintesc autorii scrisorii deschise.Hitler la masa

Ei mai subliniaza ca, dupa aproape 80 de ani de la tradarea de la Munchen, istoria se repetă, pentru că Occidentul nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul memorandumului de la Budapesta. Aceasta amnezie europeana aminteste, „din păcate, eșecul democrațiilor occidentale de a proteja Europa de Hitler și pune la îndoială fiabilitatea altor acorduri internaționale și garanții, inclusiv cele pe linie UE şi NATO”.

Intelectualii cehi si slovaci subliniază că Rusia a declanșat în Donbas un război sângeros, care, din cauza livrarilor masive de tancuri rusești, lansatoare de rachete și alte arme, precum și prin participarea a zeci de mii de militari cetățeni ruși, continuă si in prezent.

„Astăzi, urmele sângeroase ale agenților, militarilor și armelor rusesti sunt la fel de evidente în Ucraina cum au fost evidente şi urmele de poloniu otrăvitor de pe străzile din Londra” – afirma intelectualii.

„În contextul dezvoltării postbelice în Europa, noi înțelegem eforturile liderilor europeni de a găsi o soluție în cadrul unor negocieri pașnice, în spiritul tradițiilor și valorilor umanismului european. În același timp, suntem îngrijorați că totul este folosit de agresor pentru continuarea și extinderea invaziei. putin hitlerNoi credem că a sosit deja timpul sa oferim ajutor militar şi asistență economică eficienta și semnificativa pentru Ucraina, care a devenit victima a unui atac care a avut loc doar pentru că cetățenii acestei țări au decis să obtina libertate, demnitatea umană și calitatea de membru în Uniunea Europeană „, – se spune în scrisoare.

De asemenea, intelectualii cehi si slovaci au reamintit cuvintele liderului britanic Winston Churchill, care a caracterizat comportamentul statelor democratice în 1938:

„Marea Britanie și Franța puteau alege între război și ruşine. Au ales rușinea, dar au primt și război …”..

„Războiul din Europa este deja în curs de desfășurare, şi este puțin probabil să fie oprit prin furnizarea de pansamente și pături Ucrainei atacate, precum și prin concesii acordate unui agresor nemilos și cinic. Va permite lumea democratică sângerarea continua a Ucrainei, iar agresorului să continue să-si extindă invazia -.. această decizie este în mâinile dvs., și istoria va va judeca „, – se spune în declarație.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top