Un grup de intelectuali de la Chişinău, printre care reputaţi istorici, scriitori şi interpreţi, a contestat miercuri iniţiativa preşedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, de a organiza festivităţi în 24 august dedicate împlinirii a 75 de ani de la ‘eliberarea Moldovei de fascism’ de către armata sovietică, invitând în schimb la un miting comemorativ în data de 23 august, informează Radio Chişinău.

‘În locul manifestărilor zgomotoase, pe care le pregăteşte preşedintele Igor Dodon’ ar trebui organizată o zi de doliu, au declarat reprezentanţii acestui grup în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la redacţia portalului IPN din Chişinău.

În opinia lor, ‘prin organizarea acestor acţiuni, Igor Dodon urmăreşte, pe de o parte, să ponegrească memoria miilor de basarabeni care au devenit victime ale administraţiei sovietice de ocupaţie’, iar pe de altă parte ‘să proslăvească, să elogieze regimul sovietic care a fost instaurat în Basarabia după operaţiunile militare din vara anului 1944’.

‘La 23 august se vor împlini 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Ribbentrop-Molotov şi a Protocolului adiţional secret, documente prin care cele două tiranii ale timpului – Germania nazistă şi Uniunea Sovietică comunistă – şi-au împărţit sferele de influenţă în Europa Centrală şi de Sud-Est’, a amintit în acest context istoricul Anatol Petrencu, prezent la conferinţa de presă.

La 28 iunie 1940, în bună înţelegere cu Germana hitleristă, URSS a anexat Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, promovând în aceste teritorii politici represive împotriva populaţiei, organizând acţiuni de naţionalizare, sovietizare, deznaţionalizare, deportare etc, a evocat Anatol Petrencu.

El a menţionat că ‘în toiul operaţiunilor militare din cel de-al Doilea Război Mondial, pe data de 24 august 1944, URSS a reanexat teritoriile, ocupate în iunie 1940, reluând vechea politica criminală de represiune şi deznaţionalizare, la care s-a adăugat forme noi de persecuţie împotriva populaţiei civile – înfometarea, deportarea în masă şi altele’, potrivit canalului media citat.

‘Cred că este firesc ca această zi de 24 august să fie o zi de doliu. În 1939, în Basarabia erau atestaţi 5,2 milioane de locuitori, iar, în 1952, dintre aceştia mai rămăseseră 2,5 milioane. Deci, jumătate din populaţie dispăruse. Şi atunci ce serbăm noi la 24 august? Este ca şi cum am dansa la acea sărbătoare anunţată pe mormintele celor peste două milioane de cetăţeni ai noştri care au dispărut în această perioadă’, şi-a exprimat indignarea scriitorul Nicolae Dabija.

Istoricul Ion Negrei a menţionat că grupul de intelectuali moldoveni din care face parte lansează un apel la comemorarea zilei de 23 august ca zi de doliu, denunţând sărbătorile sovietice, care continuă să fie marcate de autorităţile Republicii Moldova.

‘Ziua aceasta de 24 august 1944, când în spaţiul dintre Prut şi Nistru a fost reinstaurat regimul totalitar sovietic comunist devine o zi de manipulare a opiniei publice. Devine o zi de profanare a memoriei istorice, devine o zi în care populaţia băştinaşă, victimele acestui popor sunt înjosite, ponegrite, sunt devalorizate, deoarece se organizează mari campanii propagandistice în care lucrurile sunt prezentate denaturat’, a mai spus istoricul citat.

‘Considerăm că orice deformări ale istoriei în continuare, orice încercări de a lipsi generaţia tânără de adevăr referitor la tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, mai ales după 28 iunie 1940 încoace, trebuie să fie evitate’, a subliniat şi Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Republica Moldova.

Interpreta Zinaida Bolboceanu a făcut un apel către colegii ei să refuze apariţia pe scenă pe data de 24 august la concertul organizat de Igor Dodon.

Mitingul comemorativ va fi organizat în Scuarul Europei din Chişinău, începând cu ora 12.0

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Intelectualii moldoveni protestează împotriva inițativei lui Dodon de a sărbători ”eliberarea Moldovei de fascism”

  1. bogdan spune:

    Tipic ! In Moldova de peste Prut gunoaiele sovietice si progeniturile lor spurcate inca lucreaza pt deznationalizarea populatiei care a fost si este de origine Romaneasca ! Ia sa vedem ce vor grohai trollii sovietici la acest material !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top