Autoritățile de la Kiev se confruntă cu intensificarea luptelor în estul țării în ultimile trei luni, care sporesc îndoielile asupra viabilității armistițiului încheiat cu separatiștii la Minsk, în februarie, arată jurnalistul Alec Luhm într-o amplă analiză, în publicația britanică The Guardian.
Potrivit lui Luhm, chiar dacă conflictul nu degenerează din nou într-un război, criza umanitară se va adânci întrucât civilii vor continua să plece din zona de conflict. Astfel, mai mult de 1,2 milioane de persoane au fost strămutate din cauza conflictului militar din Est, care a produs peste 6.200 de morți, începând cu aprilie 2014.
În acest sens, un reprezentant al ”operațiunii anti-teroriste” a declarat, sâmbătă, la Kiev că opt soldați au fost răniți în 24 de ore. Cu o zi înainte, doi soldați au fost uciși, iar alți doi răniți. Pe de altă parte, OSCE ( Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) a semnalat în urmă cu o săptămână intensificarea luptelor din jurul satului Shyrokyne, situat la 12,5 kilometri est de Mariupol, disputat de ambele părți aflate în conflict pentru poziția sa strategică.
Pierderile au crescut mai târziu într-un val de luptă care a început în urmă cu o săptămână, atunci când Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a raportat în Shyrokyne „cel mai intens bombardament de la mijlocul lunii februarie 2015”.
Satul (aflat la 12,5 mile est de Mariupol) este disputat de ambele părți, fiecare încercand să-si consolideze pozițiile lângă portul cheie de la Marea Azov și totodata centru metalurgic. Săptămâna trecută, Kievul și liderii separatiștilor din Est au pretins în fața oficialilor OSCE că și-au retras armele grele de pe linia frontului, opt tancuri ucrainene și un obuzier autopropulsat au rămas în zona de conflict.
În acest context, Alec Luhm mai citează în analiza sa opinia lui
Konstantin Masoveţ de la portalul InfoSoprotivlenie, un grup de analisti cu legături strânse cu armata ucraineană, care a declarat că se așteaptă la lupte izolate pe parcursul acestei luni, mai degaraba decât la ofensivă pe scară largă.
„Ne putem aștepta la o escaladare a conflictului la nivel tactic, o criză a unor puncte în anumite domenii, un sat aici, o răscruce acolo. Forțele ucrainene ar putea, de asemenea, răspunde, acestea ar putea lua acel sat sau acea rascruce”, a conchis analistul portalului InfoSoprotivlenie.
de Sebastian Rusu
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
„bombardarea cel mai intens în Shyrokyne deoarece lupta a inceput in zona la mijlocul lunii februarie 2015″. Asa stalcit vorbeau aia ?