interpolIncercarile lui Vladimir Putin de a utiliza justiția occidentală în interes propriu vor deveni tot mai frecvente, ca urmare a alegerii, în noiembrie, a lui Alexandr Prokopciuk – candidat propus de Rusia  – pentru postul de vicepreședinte al Interpol, – scrie Financial Times.

Această decizie este neobișnuită, mai ales că Rusia deja are notorietate pentru nenumaratele „notificari roșii” trimise prin sistemul Interpol, care obliga statele membre să ceară arestarea si deportarea în Rusia a opozantilor politici ai Kremlinului.

În ciuda faptului că organizația si-a asumat să respecte Declarația universală a drepturilor omului și sa evite urmaririle politice, Interpol permite adesea unor regimuri autoritare, în special Rusiei, să utilizeze procedura emiterii de „notificări roșii” ca instrument de pedeapsă.

„Să spunem drept ca, în trecut, Interpol a respins un număr semnificativ de cereri din partea autorităților ruse. Cu toate acestea, notificarile primite de la ruși sunt foarte multe, iar resursele organizației sunt modeste. De aceea, potrivit unor estimări, doar 3% din cererile „Red Notice” sunt analizate mai mult sau mai puțin în detaliu pentru punerea în aplicare. Prin urmare, un număr substanțial de cereri neîntemeiate sunt acceptate practic fără sa se analizeze”, – se spune în articolul pubicatiei.

Pentru cei care primesc „notificari rosii”, consecințele pot fi dramatice. De multe ori, ei își dau seama că sunt ținte ale regimului lui Putin abia dupa ce sunt retinuti în timpul controlul pașapoartelor atunci când calatoresc în străinătate.

„Multe cereri de extrădare inițiate prin intermediul „notificarilor rosii”, sunt respinse de către instanțele occidentale în lipsa unor probe sau în legătură cu prezența unor motive politice evidente. Cu toate acestea, ele joacă un rol real de harțuire a persoanelor urmarite de Kremlin. Prin urmare, aceste notificari in sistem Interpol sunt o formă de pedeapsă și, totodată, un mesaj, ca daca esti dusmanul lui Putin, pentru tot restul vieții tale vei privi înapoi peste umăr”..prokopciuk

CV-ul lui Prokopciuk oferă puține motive de optimism că solicitările ruse catre Interpol se vor îmbunătăți. În ultimii zece ani, el a condus Departamentul de relatii cu Interpol al Ministerului de Interne din Rusia. În această perioadă fluxul de cereri false și motivate politic, emise în numele statului rus, a crescut in mod semnificativ.

Înainte de asta, Prokopciuk a fost responsabil pentru Departamentul infracțiunilor economice și fiscale, sferă a justiției pe care analiștii o consideră cea mai coruptă din Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Interpol devine un instrument de hărțuire a opozanților Kremlinului

  1. bogdan spune:

    Pai atunci de ce vor sa-l puna vicepresedinte pe reprezentantul unei tari nedemocratice care s-a dovedit ca foloseste Interpol in scopuri de epurare politica ? Ciudat ! Sau banutii porcilor au corupt destui oficiali ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top