La sfârşitul acestei luni, mai exact pe 25 mai, o reuniune a liderilor din ţările NATO va avea loc la Bruxelles, în noul sediu al Alianţei. O avanpremieră a temelor principale ale reuniunii, într-un interviu la Europa Liberă cu expertul român Iulian Chifu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu în probleme de securitate, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning de la Bucureşti.

Europa Liberă: Se programează un exerciţiu foarte mare, un antrenament în vara acestui an în România. Puteţi intui care va fi reacţia Rusiei?

Iulian Chifu: „E nerelevantă. Un exerciţiu, cum spuneţi dumneavoastră, foarte mare, cu 40.000 de trupe este nerelevant în raport cu marile exerciţii ale Federaţiei Ruse, că sunt în Caucazul de Nord sau că sunt în zona estică. Ultimele exerciţii din Marea Neagră sau cantitatea de armament numai instalată în Crimeea sunt mult, mult superioare şi cu capacităţi mult superioare a ceea ce se va întâmpla în Marea Neagră cu 40.000 de trupe. E vorba de un exerciţii de interoperabilitate, scenariile sunt profund defensive.

Iarăşi, ca să facem o comparaţie, Federaţia Rusă face exerciţii cu aeronave strategice pentru a bombarda de jur împrejur porturile şi a bloca porturile NATO, inclusiv strâmtorile din Marea Neagră. Nu, statele NATO şi statele europene nu fac exerciţii neanunţate. Dovada şi scenariul, şi restul lucrurilor, și invitaţiile se fac de foarte multă vreme, e public acest exerciţiu şi toate celelalte. Nu există exerciţii şi mobilizări neanunţate, cum e cazul pentru Federaţia Rusă, care peste noapte mută zeci de mii, sute de mii, tancuri, capabilităţi militare în exerciţii neanunţate, care în orice moment pot fi privite cu evidentă reţinere şi suspiciune de către aliaţi şi vecini.”

Europa Liberă: Acestea fiind spuse, premise pentru o relansare a relaţiilor militare NATO-Rusia nu vedeţi?

Iulian Chifu: „Există pe relaţia bilaterală americano-rusă acele acorduri de deconflictualizare, de evitare a incidentelor, că se întâmplă în Siria, că se întâmplă deasupra Mării Negre, că se întâmplă deasupra Mării Baltice, deci, pe toată zona de contact. Acest lucru este o componentă de acord militar. Acorduri militare de altă natură, primirea Rusiei şi reluarea unor cooperări pe direcţia NATO-Rusia nu sunt posibile atât timp cât Federaţia Rusă nu revine în cadrul angajamentelor proprii, că e vorba de anunţarea exerciţiilor, de invitarea partenerilor, de respectarea tratatului forţelor cu rază medie de acţiune, de neamplasarea/retragerea unor capabilităţi militare care încalcă aceste tratate în Kaliningrad, în Crimeea, în zona Mării Negre.

Atât timp cât Federaţia Rusă nu îşi respectă propriile angajamente, atât timp cât Federaţia Rusă utilizează agresiunea în raport cu ceilalţi actori, e puţin probabil ca un asemenea dialog să fie deschis la modul cel mai serios şi cu elementele de cooperare. Suntem doar la faza de deconflictualizare şi gestiune a divergenţelor, deci, evitare a conflictelor, nu spre o construcţie a unei cooperări bilaterale.”

Europa Liberă: Credeţi că se mai poate reveni?

Iulian Chifu: „Evident. Am toată speranţa şi credinţa că se va reveni, în cel mai rău caz, ca urmare a unor constrângeri interne sau externe ale Federaţiei Ruse sau, cel mai probabil, după momentul în care Vladimir Putin îşi va fi luat încă un mandat de preşedinte, mergând către a fi cel mai longeviv preşedinte al Federaţiei Ruse/state Uniunea Sovietică, după Stalin. Probabil că va fi mult mai liniştit după anul viitor şi va putea să privească mult mai echilibrat şi conştient perspectivele relaţiilor bilaterale.

Părerea mea este însă că situaţia internă e de aşa natură încât nu îi va permite acest răgaz să îşi gândească şi să îşi planifice retragerea, respectiv, ieșirea la termen după toate mandatele posibile din scena politică. Părerea mea este, şi se întâmplă în orice structură dictatorială şi autoritară, faptul că, neexistând formule de detensionare şi de responsabilitate în raport cu populaţia, se acumulează aceste tensiuni. Iar formula de schimbare este de natură explozivă, ceea ce, evident, din nou, îngrijorează perspectiva unei Rusii instabile, a unei Rusii aruncată în aer de frământări interne. Nu este una îmbucurătoare pentru niciun partener, pentru că vorbim despre un stat care deţine armă nucleară şi pentru că vorbim despre un stat cu capabilităţi militare extrem de importante.”

Pe larg in – Iulian Chifu: „Reluarea unor cooperări NATO-Rusia nu este posibilă atât timp cât Federaţia Rusă nu îşi respectă propriile angajamente”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

11 Responses to Interviu cu Iulian Chifu (Europa Liberă): Despre summit-ul NATO și posibila relansare a relaţiilor militare cu Rusia

 1. Catun spune:

  Iulian Chifu e incomod pentru Rusia.

  • Toni spune:

   Pentru tine, catun, incomoda e si o girafa. Tu nu vezi sa citesti ziarul la doi centimetri, asa esti de miop si orbit de ordinele primite.
   Ba dimpotriva, toti ‘prietenii’ Romaniei, si crede-ma are multi, jubileaza la vederea acestui peisaj dezolant din politica romaneasca.
   Pai noua nu ne-ar conveni ca Budapesta sa fie condusa de tampiti?
   Aadauga tu epitete…lingai, nulitati, oameni-presh…indivizi pentru care o decoratie occidentala sau un titlu de doctor honoris pausa inseamna recunoasterea…
   Foarte, foarte putine vocile disidente de la noi. Presa are botnita, promovati sunt numai idiotii, asa ne indreptam spre un capitalism glorios.
   Uita-te cu cat aplomb face Ponta lobby sa cumparam tehnica americana de lupta. Sau cate plecaciuni fac nulitatile astea la Bruxelles.

   • Toni spune:

    Bineinteles ca ai sa raspunzi printr-un mesaj-standard de robot, ceva legat de Rusia si ca acolo nu ploua, fa-ti norma.
    Desi pe noi ne intereseaza tara noastra. Nu Rusia sau Vietnam sau Congo.
    Fa-ti norma, Catun, stapanii tai te vor decora cu ordinul Trollitzer.

    • vlad tepes spune:

     Sau, de ce nu, chiar cu premiul Pulitzer, caci stiu si americanii ce ii place lui Catunel, sa suga!!!

   • Catun spune:

    Papusa toni, daca ai fi avut ceva de zis la subiect, ai fi facut-o. E un subiect incomod, ca si analiza domnului Chifu.

 2. vlad tepes spune:

  Lacustelor limbiste si pupincuriste ale Unchiului Sam, de pe acest site le pot spune astfel: Bucurati-va, caci exista una, mai indoctrinata, mai limbista, mai cretina, dar si mult mai bine remunerata, decat voi toate la un loc!! Numele ei este Iulian Chifu!! Ce m-a frapat la aceasta „Chifla unsuroasa” a amerlocilor progresisti-globalisti este faptul ca in emisiunile de la Irealitatea tv(sau SRI tv), aproape il apuca plansul, cand vorbea despre investirea lui Tump in functia de presedinte al SUA, de posibila destramare a UE sau despre razboiul cibernetic-informational pe care-l duce Rusia cu UE! Cred ca noi, romanii ar trebui sa organizam concursuri cu tema „cine flegmeaza mai bine” peste astfel de Iude ciumpalace!!!

 3. bogdan spune:

  Porcii sunt un pericol la adresa Lumii Civilizate ! Natiune inapoiata si razboinica !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top